Добромир Карамаринов откри атлетически музей в Атина

Президентът на БФЛА (Българска федерация лека атлетика) и АБАФ (Асоцацията на балканските атлетически федерации) Добромир Карамаринов откри музей на балканската атлетика в гръцката столица Атина на 13 май.

Музеят се намира непосредствено до античния олимпийски стадион “Панатенайк“ в центъра на града и съдържа снимки и вещи от самото създаване на Балканската атлетическа организация, която е първата форма на организиране на атлетиката в Европа. ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) се създава през 1912  г., Балканската атлетическа асоциация през 1924 г., а Европейската атлетическа асоциация през 1934 г.

Музеят е събрал уникална колекция от първите съвременни олимпийски игри през 1896 г. до днешни дни, които са събирани от спортни журналисти и атлетически дейци в продължение на десетки години.

Athens 2016 2

Начинанието е подкрепено от АБАФ, която в момента е в разцвет и има 17 страни членки, и гръцката атлетическа федерация.

Откриването уважиха Панайотис Димакос – вицепрезидент на гръцката федерация, Йон Санду – президент на румънската федерация и Роберт Емиян, президент на арменската федерация и европейски рекордьор на скок дължина с 8.86 м.

На следващият ден (14 май) в Атина се организира турнир за скокове под патронажа на Роберт Емиян.

Share Button