Андреас Торкилдсен прекрати кариерата си

Олимпийският шампион в хвърлянето на копие от Атина 2004 и Пекин 2008 Андреас Торкилдсен обяви на 11 май, че се оттегля от атлетиката.

34-годишният норвежец се бореше с различни контузии в последните няколко години, опита се да се върне на най-високо ниво, но в крайна сметка травмите го принудиха да вземе решение да прекрати кариерата си. Торкилдсен има също и световна титла през 2009 г., както и два пъти е ставал шампион на Стария континент – през 2006 и 2010 г.

Спечелването на олимпийското злато в Атина през 2004 г., когато беше само на 22, беше прието в атлетическия свят като голяма изненада, но с изявите си в следващите години норвежецът затвърди реномето си на един от най-добрите състезатели в историята на копието.
 
Торкилдсен е хвърлял копието над 90 метра осем пъти в своята кариера, включително и на Олимпиадата в Пекин през 2008 г., когато подобри олимпийския рекорд – 90.57 м. Най-силният резултат в кариерата си пък постигна на Bislett Games в Осло през 2006 г., когато подобри собствения си национален рекорд на Норвегия с 91.59 м.

Шестото му място на Световното първенство в Москва през 2013 г. беше последната му изява на голям форум. Заради многобройните контузии той пропуска 2014-а, а ситуацията се повтори и през 2015 г. 

Трябваше да сложа край на кариерата са като професионален състезател в хвърлянето на копие. Беше забавно. Благодаря на всички за подкрепата през тези години. Благодаря на всеки, който ми помагаше през дългия път„, написа Торкилдсен в Инстаграм. 

sportal.bg

Share Button