Първият маратон на Варна е на 15 май

Първият лицензиран маратон в морската ни столица е насрочен за 15 май 2016-а година.

Маратонът на Варна е основан в началото на 2016-а година и предлага дистанции от 2 км, 8.4 км, 16.8 км и класическото разстояние на 42.195 км. Само за три месеца организаторите свършиха огромна работа, като трасето бе лицензирано, а Европейската атлетическа асоциация даде категоризиция на състезанието с 1 звезда по системата „Рънинг фор ол“ за качествени европейски шосейни бягания. В България само маратоните на София (3 звезди) и Плевен (3 звезди) имат лицензирани трасета и са със спецификация от европейската атлетическа централа и Българска федерация лека атлетика.

Освен към аматьорите маратонът на Варна предлага и много добри условия за професионалните бегачи с рекорден награден фонд от 50 000 лева – разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км.

Стартът и финалът на маратона са на едно от най-красивите места във Варна – площад „Независимост“ до операта, а трасето от пет обиколки по 8.4 км  преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в зеленината на уникалната морска градина.

Стотици любители вече са се записали на различните дистанции, а представители от над 20 страни от различни континенти ще бягат във Варна на 15 май. Професионални атлети от най-силните нации в бяганията (Кения, Мароко, Италия, Русия и др.) също ще спорят за наградите на маратона. Някой от най-добрите български бегачи вече са записани за състезанието.

Номерата и чиповете на участниците ще бъдат раздавани на 12 и 13 май (четвъртък и петък) от 15:00 до 19:00 часа и на 14 май (събота) от 10:00 до 19:00 часа пред Фестивалния и конгресен център.

Повече информация за събитието може да видите на marathonvarna42km.com

Наградният фонд на състезанието може да разгледате тук

Share Button