Диамантена лига-2016 започва с българско участие

Националният ни рекордьор на 3000 м с препятствия Митко Ценов е в стартовия лист за първия турнир от новото издание на Диамантената лига. Надпреварата в най-скъпо платената верига атлетически състезания започва на 6 май в Доха (Катар).

Ценов е единственият европеец в компанията събрана от организаторите за стийпълчейза. С него ще бягат 11 кенийци, трима мароканци (Хамид Езине, Хишам Сигуени и Брахим Талеб) и по един представител на Бахрейн, Джибути и Судан. Последните двама са единствените с по-слаб личен рекорд от този на 22-годишня българин (8:20.87).

На старт ще бъдат двукратният олимпийски и 4-кратен световен шампион Езекил Кембой, Консеслус Кипруто – 2 пъти вицешампион на планетата, Джайрус Биреч, който взе последните 2 диамантена трофея в дисциплината, и Пол Кипсиеле Коеч – трети във вечната световна ранглиста със 7:54.31. Общо 11 бегачи са преминавали границата от 8 минути и трима ще бъдат съперници на Митко в Доха – Коеч, Кембой (7:55.76) и Биреч (7:58.41). Миналата година Ценов дебютира на Диамантена лига като завърши пети на турнира в Стокхолм с 8:21.89.

Share Button