Етиопци превзеха юбилейния Бостънски маратон

Бегачи от Етиопия и при мъжете, и при жените спечелиха 120-то издание на най-стария маратон в света – Бостънския.

Пет от шестте места на почетната стълбичка бяха заети от представители на африканската държава.

Стартът по традиция бе в местността Хопкинтън. След сравнително бавния старт на 25-ия километър двукратният победител (2013 и 2015 година) Лелиса Десиса от Етиопия предприе атака с амбиция за трета победа. Трима състезатели имаха куража да го последват, а когато дойде време за Нютоновските хълмове, само Хайле Леми Берхану, също от Етиопия, остана с него. И ето, че километър и половина преди финала Берхану като на шега атакува и се откъсна от Десиса, за да финишира като 120-ия победител с време 2:12:45 ч. За Десиса остана второто място с 2:13:32 ч. Друг етиопец, Йемане Тсегай, който миналата година бе втори, този път завърши трети с 2:14:02 ч.

При жените първото място спечели етиопката Ацеде Байса с 2:29:19 ч. Тя се наложи след мощна атака три километра преди финала. Нейната сънародничка Тирфи Цегай завърши втора – на 44 секунди след победителката. И малка утеха за Кения – Джойс Чепкируи зае третата позиция на 1:31 ч след Байса. Миналогодишната победителка и фаворитка Каролина Ротич се отказа на 8-ия километър.

baisa

Резултатите не се получиха много високи, но времето беше доста студено. Общо около 30 хиляди бегачи завършиха юбилейното издание на Бостънския маратон.

Share Button