Обявиха допустимите дози мелдоний

УАДА (Международната антидопингова агенция) определи допустима граница от 1 мгр. мелдоний в пробата на спортист, хванат със забраненото вещество.

„В случаите, когато в допинг-пробата мелдоний е по-малко от 1 микрограм и тя е взета до 1 март 2016 г., ще сравним със случаите с препарата до 1 януари 2016 г. В такъв случай се допуска, че атлетът не е приемал препарата умишлено след неговата забрана”, се казва в изявлението на УАДА.

Продължават изследванията на пробите на спортистите, в които мелдоният е от 1 до 15 микрограма.

Ако концентрацията на мелдония в пробата, взета до 1 март 2016, е от 1 до 15 микрограма и ако в пробата, взета след 1 март, неговата концентрация е под 1 микрограм, решението по временните дисквалификации на спортистите остава за международните федерации.

Напомняме, че УАДА се издъни, като включи в списъка със забранени препарати едно безвредно лекарство, което предпазва сърцето, без да проведе предварителни изследвания за периода, в който то оставя следа в организма. В резултат около 150 елитни спортисти, повечето от Източна Европа, се оказаха с положителни допинг проби.

Едва сега УАДА информира, че провежда изследвания на препарата, които още не са завършили.

Нашата Габриела Петрова също чака резултатите от пробата си, за да се установи дали влиза в оповестената днес граница.

Елитни руски спортисти с положителни допинг проби вече празнуват, защото при повечето от тях концентрацията на мелдоний е далеч под нормата от 1 мгр.

Share Button