Силвия Дънекова: Мечтая за медал от европейското и финал в Рио!

Средствата, отпускани от държавата за олимпийска подготовка, са недостатъчни, – категорична е националната ни рекордьорка на 3000 м с пр.

Силвия Дънекова спечели убедително кроса в Сунгурларе тази събота, 8 април. След финала олимпийската ни състезателка бе любезна да отговори на няколко въпроса за сайта www.atletikabg.com.

– Силвия, днес нямаше проблеми с победата. Как се чувстваше по време на самото бягане?

– Идвам от лагер. Тренирах много на пясък и мускулите ми бяха стегнати. Беше ми тежко, защото не съм се разбягала. Но това е нормално, такъв е периодът с оглед на целите и подготовката.

– Какви са целите ти за тази година или искаш да ги запазиш в тайна?

– Не, защо? Имам две цели за лятото – европейското първенство и олимпийските игри. За европейското първенство голямата ми мечта е да спечеля медал. А на олимпийските игри искам да бягам на финала. Мисля, че при добра подготовка имам възможностите да постигна и двете.

– Как върви подготовката за лятото?

– По план. Имах тежък лагер, тренировките бяха на пясък. Тази система вече бе изпитана през миналата година, която аз за себе си определям като много успешна. За съжаление обаче финансирането, което отпуска държавата за олимпийска подготовка, е крайно недостатъчно. Принудена съм да правя компромиси, които не ми помагат. Само един пример: по време на лагерите избирам най-евтините хотели и квартири, за да ми останат  средства за по-добро възстановяване. Всички очакват от нас високи резултати, но никой не ни пита какво ни струва това и какво е необходимо, за да бъдат постигнати.

– Кой е твоят треньор в момента, по чии планове работиш?

– От четири години нямам треньор. Сама изготвям плановете си, сама ги изпълнявам. Нямам и спаринг партньор. Тренирам сама. 

– Какво очакваш от бъдещето, накъде след Рио`2016?

– Още не съм решила какво ще правя след олимпийските игри. Честно казано, не съм настроена оптимистично. Не знам дали въобще да продължавам със спорта, макар че не се чувствам изхабена. Разочарована съм. 

Интервю на Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button