Наградни фондове привличат професионални бегачи в България

Над 100 000 лева в наградни фондове са приготвили организаторите на шосейните бягания в България.

Рекордьор в награден фонд е Варненският маратон на 15 май. Организаторите на събитието са осигурили 49 000 лв, а примамливата за бегачите оферата е, че те са разбити на 44 индивидуални награди в шест категории. Естествено най-много ще получат първите 10 жени и първите 10 мъже на пълната дистанция. Парични премии са предвидени и за първите шест мъже и жени на 8.4 и на 16.8 км. Наградният фонд вече е привлякъл атлети от най-силните нации в бяганията на дълги разстояния – Кения, Етиопия и Мароко, а заявка са дали професионални атлети от още десет страни. Разбивката на парите във Варна вижте тук

Третият плевенски маратон на приятелството е насрочен за 22 май и за втора поредна година ще бъде национален шампионат по полумаратон. Организаторите от спортен клуб „Бегач“ са обявили по три парични награди за двата пола при най-бързите на маратона и полумаратона на обща стойност  – 5700 лв. Условията за участие може да видите на сайта на събитието

Тази година Пловдив също има маратон, но той не е с трасе измерено по международните стандарти на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации), не е в календара на Българска федерация лека атлетика и не се организира от атлетически клуб, но създателите му са обявили 12 000 лв за първите трима мъже и първите три жени, за да привлекат елитни състезатели. Наградите и условията за участие в Пловдивския маратон, който е на 24 април може да  намерите тук

През пролетта парични премии ще се раздават и на специализираните турнири в бяганията на средни и дълги разстояния на писта в Дряново на 24 април – 540 лв, в Луковит на 7 май – 2880 лв и в Койнаре на 8 май – 2100 лв.

Sofiq-Maraton-20151019

В края на пролетта и началото на лятото се очаква да се обяви и датата на Старозагорския маратон, който е част от веригата маратони – Варна (15 май), Стара Загора и София (9 октомври). Маратонът в Града под липите все още няма нито обявене дата, нито създаден уеб-сайт, но също се очаква солиден награден фонд за професионалистите.

Най-големият маратон в България този на София на 9 октомври също се готви да привлече професионалисти с рекордни парични премии от над 50 000 лв. Състезанието ще бъде национален и балкански шампионат в тази дисциплина. На сайта на маратона вече може да се запишат любители, но наградният фонд ще бъде обявен в края на лятото.

В българската история на маратоните рекордьор по наградни фондове е маратонът на Каварна, който се проведе в четири поредни години (2009-2012) и всяка година имаше около 70 000 лв парични премии за най-добрите бегачи на 42.195 км и 10 км.

На световното първенство по полумаратон в Каварна на 6 октомври 2012 г., ИААФ раздаде 245 000 американски долара на първите шест в индивидуалното и отборното класиране.

Share Button