Вадим Девятовски спечели второ дело срещу УАДА

Белоруският чукохвъргач Вадим Девятовски спечели ново дело срещу Международната антидопингова централа и отново може да се състезава.

ИААФ официално съобщи, че Спортният арбитражен съд е отсъдил в полза на Девятовски. Атлетът бе с временно спрени права, след като през 2013 година при повторно отваряне на пробите от световното първенство в Хелзинки`2005  в неговата бе открит забранен препарат. Девятовски обаче заведе дело, което в крайна сметка спечели.

Той вече има опит в такива ситуации, след като през 2010 година спечели дело и срещу МОК във връзка с положителната допинг проба от олимпийските игри в Пекин`2008. Тогава пробата показа завишено ниво на тестостерон в организма на атлета и сребърният медал, който Девятовски спечели, му бе отнет. За да му бъде върнат отново две години по-късно след решението на съда.

Сега предстои да му бъде върнат и отнетият спечелен сребърен медал от световното първенство в Хелзинки`2005.

През 2000 – 2002 година обаче чукохвъргачът все пак изтърпя двегодишно наказание за употреба на допинг. 

Вадим Девятовски е носител на сребърни медали от Олимпийските игри в Пекин`2008 и от Световното първенство в Хелзинки`2005, както и на бронзов медал от Европейското първенство в Гьотеборг`2006. Въпреки че продължава да тренира и да се готви за състезания, от 2012 година е и депутат в парламента на Беларус.

Share Button