Крос „Сунгурларска долина“ се превръща в силна традиция

Днес в Сунгурларе се провежда третото издание на крос „Сунгурларска долина“.

Това е едно от малкото „чисти“ кросови бягания в календара на БФЛА – трасето отговаря за изискванията за такъв тип състезания, като не включва асфалт. Впечатляващи са усилията и желанието на община Сунгурларе и ОСК „Сунгурларе“, с подкрепата на БФЛА, да организират този крос. Нещо повече, за краткото време, през което съществува, проявата придоби свой облик. Вижда се почеркът на основния „двигател“ Шабан Мустафа, шеф на спорта в общината, многократен национален шампион на маратон и планинско бягане.

Община Сунгурларе се намира в Югоизточна България и е една от общините на територията на област Бургас. В нея живеят около 14 000 души, като 4000 от тях са в самия град Сунгурларе. Мекият и сух климат и продължителната есен спомагат за развитието на лозарството и съответно винопроизводството, които са основен поминък на населението. Вината на „Винекс Славянци“ са печелили награди от различни международни изложения. Развити са и други отрасли от селското стопанство, работят и няколко промишлени предприятия. А вече и леката атлетика.

Лекоатлетическият клуб ОСК „Сунгурларе“ е основан през олимпийската 2012 година. Първото състезание, организирано тук, е „Първо зимно планинско бягане Сунгурларе“ през 2013 година. От следващата година проявата се превръща в крос „Сунгурларска долина“. През 2013 година се провежда семинар и обучение с участието на над 100 деца по програмата на ИААФ „Детска лека атлетика“.

От 2015 година кмет на община Сунгурларе е инж. Васил Панделиев. Това е негово завръщане на кметския стол, който той е заемал преди 20 години. Специално за сайта www.atletikabg.com той сподели, че амбициите му са леката атлетика да бъде един от приоритетните спортове, които да се развиват на територията на общината. Другите спортове са борба, волейбол, баскетбол, а отскоро и тенис на маса. Предстои да бъдат изградени фитнес зали на закрито и открито.

kmet_sungurlare

„За нас националният крос „Сунгурларска долина“ е един от официалните празници на общината, заедно с 14 февруари – Денят на лозаря и винаря, националния конкурс за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан“ и мегданското увеселение с народни песни и танци „Долината на лозите пее и танцува““, заяви г-н Панделиев. Неговите амбиции са кросът не само да запази своето място като традиционна проява в календара на БФЛА, но и да стане едно от най-силните състезания у нас. 

Очаквайте подробности от състезанието на сайта www.atletkabg.com. 

Share Button