Кросът в Сунгурларе – празник на бягането

 

При топло и слънчево време премина третото издание на крос „Сунгурларска долина“.

 

Настроението също бе топло и слънчево. Организаторите положиха много усилия и старание, за да се получи наистина един празник на бягането.

shabi_1

 

„Моторът“ на състезанието бе Шабан Мустафа, многократният ни шампион по маратон и планинско бягане, който отговаря за спорта в община Сунгурларе. Той бе навсякъде и всичко бе изпипано до най-малките подробности. Човек, който е участвал в множество състезания, знае много добре какво е необходимо, за да се получи качествена проява. За съжаление самият Шабан не можа да участва в кроса и като състезател, защото от три месеца лекува травма на крака и отскоро е подновил тренировки.

 

А Шабан е уважаван не само у нас, той има много почитатели и в чужбина. Причината са не само успехите и победите му в планинските бягания, но според мен и неговата скромност, доброта и пословична упоритост. Неслучайно за втора поредна година той бе избран за любимец на феновете на списание „Атлетика“.

kmet

 

Аплодисменти и за кмета Васил Панделиев, който подкрепи проявата като ключово събитие в живота на Сунгурларе. При това, както сам призна, в тежък откъм финанси момент за общината. Той също бе навсякъде и заяви своята подкрепа и амбиции по отношение на състезанието и занапред. Проявата бе уважена и от други представители на общината.

 

Общо над 100 души в различни възрастови групи участваха в кроса. Трасето бе типично кросово, по пресечен терен – трева и черни пътеки, като обиколката бе с дължина 1 километър.

 

Състезанието започна с масов старт при децата. Тук нямаше победители и победени. Награди бяха осигурени за всички и бяха разиграни на томбола. Със сигурност победител бе спортът, който, сигурен съм, тази събота си спечели нови почитатели.

deca

 

Специално внимание заслужва и мажоретната група, която допълнително повдигна градуса на настроението си със своите изпълнения между отделните стартове.

 

Стоян Владков от „Локомотив“- Дряново спечели бягането при мъжете на 6000 метра с 18:51 мин, като остави след себе си своя съотборник Стоян Тевекелев с 19:26 мин и Сава Тодоров от „Дунав“- Русе с 20:12 мин.

mazhe

 

При жените на 4000 метра олимпийската ни състезателка Силвия Дънекова от СК „Европул“ се наложи убедително с 13:47 мин. След нея завършиха Моника Георгиева от ЛК „Локомотив 2010“- Горна Оряховица с 14:01 мин и Маринела Нинева от „Локомотив“- Дряново с 14:27 мин.

zheni

 

При юношите старша възраст на 4000 метра победител стана Андрей Трифонов от „Атлетик – 90“- Луковит с 14:06 мин, като изпревари Николай Александров от СКЛА „Шумен“ с 14:55 мин и Али Осман Мустафа от ОСКЛА „Шампион“- Сунгурларе с 16:41 мин. Тук участва и Тодор Кънев от „Атлет“- Карнобат, който реално бе най-бърз с 13:38 мин, но поради ненавременно подадена заявка бяга извън класирането.

strasha_iunoshi

 

При девойките старша възраст на 3000 метра Теодора Гърбова от „Атлет“- Карнобат се наложи над всички с 12:01 мин. След нея останаха Джансел Мехмед от СКЛА „Нови пазар“ с 12:13 мин и Мелиса Ниязи от СКЛА „Шумен“ с 14:42 мин.

starsha_devoiki

 

При юношите младша възраст на 3000 метра над всички бе Данчо Робертов от „Атлетик-90“ – Луковит с 6:08 мин. В битката за второто място Иван Иванов от „Супер спорт“- Варна се наложи над Трифон Илиев от СКЛА „Шумен“ с 6:30 мин срещу 6:34 мин.

mladsha_iunoshi

 

При девойките младша възраст на 2000 м безапелационна победа спечели Полина Панова от „Загорец“- Нова Загора със 7:41 мин. След нея завършиха Десислава Борисова от СКЛА „Шумен“ с 8:20 мин и Радост Станева от „Атлет“- Карнобат с 8:59 мин.

mladsha_devoiki

 

В най-многобройната възрастова група – момчета до 16 години, на 1000 метра Николай Кирилов от от „Атлетик 90“- Луковит заслужи първото място с време 3:09 мин. На втора позиция е Мелих Мехмед от СКЛА „Шумен“ с 3:14 мин, а на трета – Кристиян Димитров от „Супер спорт“- Варна с 3:30 мин.

momcheta_16

 

При момичетата до 16 години на 1000 метра Грени Енчева от „Черно море Атлетик“- Варна успя да се пребори за първото място с 3:23 мин. Ния Вичева от „Орловец 93“- Габрово се класира втора с 3:26 мин, а третото място зае Елеонора Монева от „Загорец“- Нова Загора с 3:33 мин.

momicheta_16_1

 

Ето как един неголям град в Югоизточна България може да организира състезание по крос кънтри, започвайки от нулата и постепенно превръщайки го в традиция. Надявам се, че догодина повече състезатели ще дойдат в Сунгурларе и ще уважат проявата. В цяла Европа да участваш в състезания по крос кънтри е задължително, ако искаш да имаш добра форма за лятото. Кросовете по пресечен терен се провеждат в различни градове всяка седмица. В тях участват бегачи от 800 м до маратон, от професионалисти до любители. И само единици застават на старт с надеждата да „заработят нещо“ от наградния фонд. За останалите това е добра тренировка и възможност да сверят часовниците си. Така е в Европа. А у нас „чистите“ кросове, които не включват асфалт, май се броят на пръстите на едната ръка.

 

Затова елате догодина в Сунгурларе – няма да съжалявате.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

Share Button