Лисенко уличена при повторно тестване на проба от 2005-а

Олимпийската шампионка в хвърлянето на чук Татяна Лисенко (сега с фамилия Белобородова) пак е дала положителна допинг проба. Става дума обаче за повторно тестване на нейна проба от световното първенство в Хелзинки през 2005-а….

Информацията се появи в руските медии, но от ИААФ не я потвърдиха. Татяна изтърпя вече едно допинг наказание от 2 години за употреба на анаболни стероиди през 2007-а. Второ провинение ще означава доживотна дисквалификация и анулиране на всички нейни резултати след 2007-а, включително загуба на олимпийската титла. Лисенко беше втора в Хелзинки, а при евентална нейна дисквалификация сребърният медал ще бъде даден на Мануела Монтебрун (Фр), а бронзовият – на Вънсю Чжан (Кит).

Рускинята триумфира и на световните първенства в Дегу-2011 и Москва-2013. При нейно „заличаване” тройките на тези два шампионата ще изглеждат така: Бети Хайдлер (Гер), Чжан и Юпси Морено (Куба); Анита Влодарчик (Пол), Чжан и Чжън Уан (Кит). На олимпийските игри в Лондон-2012 след нея пък бяха Влодарчик, Хайдлер и Чжан. След майчинство 32-годишната Татяна се върна в сектора миналата година, но без особени успехи. Тази година тя все още не е участвала в състезания.

През декември Татяна Андрианова, бивша бегачка на 800 м, беше наказана от ИААФ, тъй като в ново тестване на пробата и от Хелзинки бе открит станозолол. Във финландската столица рускинята завърши трета с 11 стотни от секундата пред Маря Мутола (Моз). Андрианова обаче оспорва решението на ИААФ пред Спортния арбитражен съд.

Спорният момент е вдигането на давността за повторно тестване на проби от 8 на 10 години, което предприе Световната Анти Допингова Агенция (УАДА). Възоснова точно на тази промяна ИААФ реши пак да тества проби от 2005-а в края на миналия сезон. По предишните правила обаче тези проби не можеше да се тестват повече след 2013-а. Спортният министър на Русия Виталий Мутко смята, че повторното тестване е незаконно и ще бъде оспорвано. Случаят с Лисенко попада в същата категория.

 

Share Button