Заложници на мелдония: откровеният разказ на един лекоатлет за допинга

Руският лекоатлет Андрей Минжулин, който неотдавна стана национален шампион на своята страна на 5000 м в зала, е сред спортистите, в чиято проба е открит мелдоний. Предлагаме ви неговия откровен разказ как неочаквано можеш да се окажеш заложник на допинга.

„За първи път дадох положителна допинг проба. Правени са ми много тестове и нито за миг не съм се съмнявал, че съм чист. Независимо, че лекоатлетите са едни от най-обвиняваните спортисти в употреба на допинг и са едни от най-очерняните, самият аз винаги съм се отнасял с уважение към антидопинговите правила.

И ето, че по време на тренировъчен лагер получих „щастливото писмо“ за положителния резултат. Почувствах се, сякаш ме обвиняват в престъпление, което не съм извършил. Така разбрах, че в пробата ми има вещество, около което толкова се шуми през последните дни – мелдоний. Разгледах дневника си и видях кога съм престанал да взимам „Милдронат“ – в средата на ноември. Това са 100 дни преди пробата и месец и половина преди препаратът да попадне в списъка на забранените за 2016 година.

Как може да не знаеш?

Когато започнаха да се появяват първите положителни проби с мелдоний, ние, състезателите започнахме да се чудим – как може да не знаеш, че от нова година препаратът е забранен? Той се използва много в спорта и забраната му предизвика много шум. Има хора, на които аз вярвам, и които са ми казвали, че са спрели препарата преди 120 дни и въпреки това са дали положителна допинг проба. В същото време други, които са го спрели преди 130 – 140 дни вече имат отрицателна проба. Оказва се, че това е коварен препарат – следите от него се откриват в урината по-дълго, отколкото от анаболни стероиди.

Оттук следват много интересни неща. На сайта на РУСАДА (руската антидопингова агенция, чиято дейност бе прекратена по настояване на УАДА, бел. прев.) още на 30 септември бе публикувана новина, че препаратът влиза в списъка на забранените. Дори ако аз всеки ден си чета сайта и веднага прекъсна приема на „Милдронат“, той гарантирано ще се появява в моята проба през целия януари. В същото време препаратът може да бъде приеман съвсем легално до датата на неговата забрана, т.е. 1 януари 2016 година.

И тук има един много хлъзгав момент – от първи януари откриването на препарата се брои за нарушаване на антидопинговите правила. Много спортисти са го взимали през целия декември, без да имат каквато и да е представа за сроковете на изчистване от организма. Тук, разбира се, става дума и за лекомислие, но най-голяма роля изигра листовката към препарата. В нея е написано, че той почти се изхвърля от организма между 3 и 6 часа. Въз основа на тази информация лекарите и спортистите изчисляваха, че препаратът е достатъчно да бъде спрян седмица – две преди нова година. Оказа се обаче, че периодът за откриване е по-дълъг от 100 дни, което първо учуди самата УАДА. И сега повече от 100 атлети очакват нейното решение.

Всеки ден носеше неприятни новини

Що се отнася до моя случай, аз нямаше как да получа информацията в деня, когато тя е била публикувана на сайта на РУСАДА. В края на септември – началото на октомври аз си почивах след тежкия сезон. Както обикновено, заминах при родителите си. Не четях нито новини, нито общувах в социалната мрежа. Правех по една лека тренировка на ден, следобед помагах на майка си и баща си. През октомври, след почивката, заминах на лагер. Започнах тежки тренировки и за да предпазя сърцето си, пиех „Милдронат“. Това, разбира се, не беше моя нова идея, препаратът ми беше известен отдавна и неведнъж го бях използвал по предписание на лекаря. В листовката има изрична точка, че препаратът се препоръчва при тежки физически натоварвания.

На 15 октомври миналата година обновеният списък със забранените вещества беше преведен на руски език. По принцип имам навика веднага да го преглеждам, но в този момент имаше други събития и аз не го направих. Ако си спомняте, точно по това време излезе докладът на УАДА за масовото нарушаване на антидопинговите правила в Русия, появи се съобщението за отстраняването на нашите лекоатлети от международни състезания, РУСАДА бе лишена от лиценз и така нататък. Всеки ден ни носеше нови неприятни новини. Така чак след месец разбрах, че „Милдронатът“ ще бъде забранен. И тогава аз веднага прекратих употребата му.

Искам само да отбележа, че на тренировъчните лагери редовно се провеждаха антидопингови семинари и ние получавахме отговори на възникнали въпроси, научавахме новите промени в антидопинговите правила. След като УАДА заяви, че РУСАДА не отговаря на кодекса на организацията, семинарите бяха прекратени. Това също оказа влияние за увеличаването на броя на положителните допинг проби.

И отново за моя случай. Не виждам смисъл да се отваря Б-пробата. Аз признавам, че съм приемал мелдоний, но тогава той още не беше забранен. И спрях приема доста преди да бъде забранен. Не се и съмнявам, че Б-пробата ще покаже същата концентрация от веществото. Не виждам смисъл и да доказвам, че препаратът е бил приеман по лекарско предписание. Както показва практиката, това не влияе на окончателното решение. Има само един факт – и това е нарушението на антидопинговите правила и никого не го интересува как и защо веществото е попаднало в организма.

Защо използвахме мелдоний?

Искам да разкажа на хората, които са далеч от професионалния спорт, защо така масово се използваше мелдоний. Представителите на игровите и на скоростно-силовите спортове  не признават този препарат и го приемат само по предписание от лекар. В същото време представителите на цикличните видове спорт  разчитаха на него. Това всъщност е евтино, безопасно и ефективно средство за лечение и профилактика на сърдечни заболявания. Няма нормален спортист, който да смята, че препаратът може пряко да повлияе на спортните постижения. Аз самият съм го пил преди състезание и ефектът беше нулев.

Защо УАДА го включи в списъка със забранените препарати – само тя си знае. Казват, че бил открит в 2, 2 % от пробите и това  може да бъде основание за включване в забранителния списък. Но ако наистина следи от него могат да бъдат открити и след четири месеца, то тогава цялата информация трябва да бъде преразгледана.

По теорията за заговора срещу нас, руснаците, нека да разсъждават други хора. За спортистите има значение само един факт – от 1 януари препаратът е забранен. Всички вече се примириха с това. Но има повече от 100 човека, с които УАДА не знае как да постъпи. Предполагам, че повече от половината в списъка са руснаци. Нищо чудно, този препарат се използваше масово и дълго време в спорта у нас.

От тези над 100 атлети, хванати с мелдоний, по-голямата част не са го използвали от нова година насам и затова искат да изчистят името си. Но как да го направиш, след като никой не е провеждал пълни изследвания за фармакокинетиката на препарата? Както неотдавна заяви бившият шеф на московската антидопингова лаборатория, „няма машина на света, която да различи дали някой е изпил една таблетка преди седмица или 30 таблетки преди три месеца“.

Косвено по концентрацията на веществото може да бъде определено дали то е приемано вчера или приемът е бил прекратен преди месеци. Но никой не може да каже дали това е било тази година или миналата. Например, прочетох в новините, че концентрацията на мелдоний в пробата на Надежда Котлярова е 25 нг/мл. Затова аз вярвам, че тя е прекъснала неговия прием навреме. Защо ли? Защото при мен концентрацията е 55 нг/мл. Подобни са даннните и при спортисти, които са го спрели преди четири месеца. Разбира се, влияние има и продължителността на курса, но аз го приемах достатъчно дълго и затова моите данни могат да служат за някаква отправна точка.

Има слухове, че при атлети, които са го пили няколко дни преди пробата, концентрацията стига до няколко хиляди нг/мл. Но дали да вярва на тези слухове, всеки решава сам.

Какво да се прави?

Какво, според мен, могат да предприемат антидопинговите служби?

  1. Да обявят амнистия или мораториум върху препарата? Това е малко вероятно. Ще пострада тяхната репутация и принципът за нулева толерантност към допинга. Понякога ми се струва, че за УАДА е по-лесно да накаже десетина невинни атлети, само и само за да хване един виновен.
  2. Да се извади мелдоният от забранения списък? Това е още по-невъзможно – би накърнило репутацията на УАДА. Никой не обича да губи.

Мисля, че най-вероятен е трети вариант. А именно – решението за всеки спортист ще се взима индивидуално. Най-напред ще имат предвид концентрацията на забраненото вещество и обясненията. И тук има няколко пътя. Или ще бъде определено едно високо ниво за нулева граница, под което пробата ще се счита за отрицателна, или ще има  график за всяка седмица след новата година, който ще определя пределната концентрация за този период. Което не може да се случи без съответните изследвания. А това би отнело много време.

Тогава какво им остава на спортистите? Да чакат решението. Иска ми се да вярвам, че спортистите, които не са приемали „Милдронат“ през тази година, ще бъдат напълно оправдани. А тези, които са приемали – ще получат леки наказания.

Но това е и добър урок за всички. За спортистите, че трябва много внимателно да подбират какви добавки да използват. За УАДА, че трябва да извършва сериозни и задълбочени изследвания преди да включи даден препарат в забранителния списък. Всяко такова включване трябва да бъде научно обосновано – защо това вещество е допинг, дали съответства на критериите да бъде определено като такова. И накрая, националните антидопингови агенции да намерят ефективни начини за информация на спортистите.“

Превод: www.atletikabg.com

 

Share Button