Почина един от най-големите специалисти в хвърлянията

На 28 март (понеделник) почина доцент Емил Николов – един от най-големите български треньори и изследователи на дисциплината мятане на чук.

Доцент Николов издъхна внезапно на 63 години, докато караше колело на централния стадион в Национална спортна академия „Васил Левски“ – учреждението, в което работеше като преподавател в катедра „Лека атлетика“ три десетилетия.

Емил Николов е роден на 01.05.1952 г. Още като юноша започва да тренира лека атлетика, специализира се в дисциплината мятане на чук и достига личен рекорд от 65.02 през 1977 г.

През 80-те години започва треньорска работа, а един от най-изявените му състезатели е  Иван Танев. С него Николов достига най-сериозните си успехи като Танев постига национален рекорд на чук за мъже с 82.08 на 03.09.1988 г., а на 26 септември се класира 8-и във финала на олимпийските игри в Сеул, Южна Корея със 76.08 (76.84 в квалификациите).

В началото на 90-те години Емил Николов започва да предава богатия си опит като преподавател в НСА „Васил Левски“ и през 1995 г. защитава дисертация, с която  достига до научна степен доцент. В богатата си преподавателка дейност обучава стотици студенти, продължава и с треньорската си дейност, пише няколко книги и публикации за хвърлянията, а според ръководителят на катедра „Лека атлетика“ към НСА – проф. Стефан Стойков (също изявен експерт в дисциплините по хвърляния) е един от най-големите световни специалисти в мятането на чук.

Новината за внезапната кончина на доц. Николов разтърси атлетическия свят и НСА „Васил Левски“, тъй като  преподавателят беше почитател на здравословния начин на живот.

Екипът на списание „Атлетика“  изказва съболезнования на близките на доц. Емил Николов!

Share Button