Каролин Уостман отново с победа в ултрамаратона „Двата океана“

Южноафриканката Каролин Уостман спечели за втора поредна година един от най-престижните ултрамаратони в света – „Двата океана“.

Този път състезанието при жените се реши в последните километри, когато Уостман успя да настигне водещата през по-голямата част от дистанцията Танит Максуел и да я изпревари. Победителката пробяга дистанцията от 56 километра за 3:44:44 ч, а Максуел завърши втора за 3:45:58 ч. Трета е етиопката Бошо Фикадо с 3:47:43 ч. Страхотно бягане направи 51-годишната американка Колин де Рюк, която през по-голямата част от дистанцията беше равностойна на по-младите си съпернички и завърши 5-а за 3:53:10 ч, като подобри предишния рекорд на трасето в тази възрастова група с цели 20 минути.

Two_Oceans_Caroline_Woestmann

Като основна цел за тази година атлетката си е поставила да спечели трите най-силни ултрамаратона в ЮАР. Две трети от задачата е изпълнена, след като Уостман на 12 март победи в „Om die Dam“, а сега и в „Двата океана“. Оставащата последна трета стъпка е 89-километровият „Комрадс“. Победителката се оплака от отсъствието на бегачки от Русия, които не могат да участват заради забраната на ИААФ. Според атлетката, без тях сътезанието не е същото, защото няма сериозна конкуренция.

При мъжете станахме свидетели на триумф на бегачи от Зимбабве. Майк Фокорни спечели с 3:13:33 ч. Двукратният носител на Световната купа на 50 км Колин Маказа тук е втори с 3:14:45 ч. Бившият победител Мабутиле Лебопо от Лесото сега завърши трети с 3:16:25 ч.

„Двата океана“ е един от най-престижните ултрамаратони, който се провежда без прекъсване от 1970 година насам. Трасето е уникално и минава край плажовете на Атлантическия и Индийския океани на фона на Столоват планина – една от визитките на Южна Африка. Тази година общо 11 хиляди бегачи участваха в надпреварата по дългото 56 километра трасе.

mike_fokoroni

 

Share Button