Очаква се люта битка за златото при мъжете в Кардиф

Супер конкуренция за световната титла по полумаратон на шампионата в Кардив се очаква при мъжете на 26 март (събота).

Световният шампион на полумаратон и кроскънтри Джефри Камворор (Кения) се изправя срещу многократния европейски, световен и олимпийски шампион на 5000 и 10 000 м и Мо Фара (Великобритания).  

В последния им сблъсък на финала на 10 000 м на световното първенство в Пекин през август 2015-а победител бе Фара, въпреки отборната тактика на кенийците, който искаха да го изморят с бързо и променливи темпо през цялата дистанция.

Камворор е последният световен шампион на полумаратон от Копенхаген 2014 и световен първенец от шампионата по по кроскънтри в Гуйянг 2015, а в Пекин 2015 стана втори непосредствено след Фара.

 В Кардиф ще бъде и кениецът Бедан Кароки, който завърши втори на световното по кросскънтри през 2015-а непосредствено след Камворор. Останалите трима кенийци Чепрот, Кипйего и Кипту имат лични рекорди от 59:30 или по-бързо също ще бъдат сред фаворитите.

Фара спечели полумаратона в Лисабон през 2015-а с респектиращите 59:32 и ще иска да стане първият британец при мъжете със световна титла на полумаратон.

Камворор пък иска да запази титлата си и да се бриближи до световнияя рекордьор Зерсенай Тадесе, който защити златото си през 2009 г.

Най-големите звезди на Еритрея и Етиопия не са записани при мъжете, но винаги могат да изненадат фаворитите. Гуйе Адола (Етиопия) има личен рекорд 59:06 от новогодишния полумаратон в Ню Делхи през 2014-а година, когато победи самият … Камвоврор.

Очаква се бързо темпо и атака на световния рекорд въпреки, че прогнозите за силен вятър и дъжд.

Йоло Николов ще се опита да подобри личния си рекорд в състезанието при мъжете.

Share Button