Гладис Чероно защитава световната си титла на полумаратон

Кенийките окупираха първите пет места на световното първенство по полумаратон в Копенхаген 2014 – нещо невиждано до този момент на планетарни шампионати.

На 26 март в Кардиф, Великобритания те отново ще се опитат да доминират водени от световната шампионка Гладис Чероно. В отбора е водачката в световната ранглиста за тази година Синтия Лимо, която постигна 1:06:04 на Рас Ал Хаймах, ОАЕ на 12 февруари тази година, следвана от Чероно с 1:06:07.

Останалите три кенийки също са с респектиращи резултати – Перис Чипчирчир и Гладис Чезире имат съответно 1:06:29 и 1:06:41, а Паскалия Кипкоеч води ранглистата на 10 км на шосе с 31:14.

Най-сериозната конкуренция на Кения – Етиопия е с млад отбор в Кардиф, в който се отличава имета на Генет Ялев – рекордьорка на Етиопия с 1:06:26 от тази година и отново от бягането в Рас Ал Хаймах.  Да не забравяме, че през 2012 година етиопките триумфираха в Каварна с първо и второ място.

Сред останалите претендентки за влизане в топ 10 са японки, американки и британки, а Милица Мирчева ще дебютира на световно първенство при жените след лагер в Кения.

Share Button