Балканските атлети взеха 6 медала в Портланд

Световният шампионат в зала в Портланд, САЩ (17-20 март) беше много успешен, а атлетите от страните на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) също оставиха ярка следа в най-голямото състезание за 2015-а година организирано от ИААФ.

Четири от страните членки на АБАФ завоюваха медали. Румъния бе най-високо в класирането по медали – 18-о място със сребърния медал на Андри Гаг на гюле и бронза на щафетата 4х400 м при жените.

Ивана Шпанович направи супер състезание в скока на дължина, където два пъти подобри националния рекорд на Сърбия, но не можа да победи американката Бритни Рийз. С този медал Сърбия е на 19-о място в таблицата на медалите, следвана от Гърция, която взе два бронзови медала при жените благодарение на Екатерини Стефани на овчарски скок и Парашкеви Папахристо в тройния скок.

Хърватия също има отличие от шампионата с бронзовия медал на гюле на Филип Михалиевич и е на 28-о място сред държавите, които имат медали.

В класирането по точки Гърция е на челно място от балканците с 14-о място с 21 точки пред Румъния с 17 точки (17-о място), Хърватия с 11 точки (23-о място), Сърбия със 7 точки (30-о място място) и България с 3 точки (40-о място). България влезе в класирането по точки след като единствената ни участничка Радослава Мавродиева се класира шеста на гюле.

От 16 страни членки на АБАФ в Портланд участваха още Турция, Македония, Армения, Словения, Кипър и Албания.

Една от най-силните федерации на АБАФ Молдова не бе представена в САЩ, както и Черна гора, Израел, Грузия и Косово.

Автор: Елена Старидолска

Share Button