Американците доминираха на собствена почва

Световното първенство в зала в Портланд, което се проведе от 17 до 20 март, завърши с пълна доминация на американския отбор.

Атлетите от САЩ „заработиха“ 23 медала, от които 13 златни, 6 сребърни и 4 бронзови. Това е колкото следващите 7 страни в класирането взети заедно.

Такова превъзходство не е имало на шампионат от такъв ранг и причините са няколко:

  1. Една от супер силите в атлетиката – Русия не участва заради забрана от ИААФ докато не се изясни истината около допинг скандалите с руските атлети
  2. Американците бяха с пълен отбор навсякъде и почти всички най-добри състезатели участваха без някой топ-атлети като Алисън Филикс, Джъстин Гатлин, Тайсън Гей, Крисчън Тейлър и др.
  3. Отдалечеността на Портланд принуди повечето отбори да сведат до минимум броя на участващите атлети като много федерации изпратиха в САЩ делегации с 1-2 състезатели.
  4. Много от звездите на международната атлетика пропуснаха шампионата в подготовка за олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Например на финала на троен скок за жени не участваха първите седем от последното световно в Пекин през 2015 година, като сред отсъстващите бе най-добрата българска атлетка Габриела Петрова, която се готви специално за олимпийските игри.

На второ място в таблицата по медали е Етиопия с 2-2-1, а трети са франзуците с 1-1-2. Само САЩ, Етиопия и Франция имат повече от 3 медала. 29 страни взеха отличия от този шампионат, а 53 успяха да вкарат състезатели в осмиците на различните дисциплини и да намерят място в класирането по точки.

dav

dav

България е на 40-о място от 141 участвали държави благодарение на 6-ата позиция в тласкането на гюле на единствената ни атлетка в Портланд – Радослава Мавродиева.

Куриозното от състезанието е, че най-силното постижение бе на Асафа Пауел (Ям), който бяга два пъти 6.44 на 60 м в сериите и полуфиналите, но на финала остана втори с 6.50.

Сред силните резултати са и постиженията на Рено Лавийени (Фр) на овчарски скок – 6.02 и на Бритни Рийз (САЩ) в скока на дължина при жените – 7.22.

portland_2

През четирите дни на първенството в „Орегън конвеншънал център“ бяха подобрени 10 най-добри резултата в света за сезона, два рекорда на шампионатите, седем континентални рекорда и 40 национални.

Около 40 000 зрители посетиха наживо състезанията през четирите на световното.

И малко любопитни подробности за някой от героите на това първенство. Шампионът на 800 м Борис Бериан (САЩ) е продавал сандвичи в Макдоналдс до преди една година, а шампионката на скок височина при жените Вашти Кънингам е родена през 1998 година и все още е ученичка. В щафетата на Белгия при мъжете бягаха тримата братя Борле, а съпрузите Аштън Ийтън и Бриана Тайсън-Ийтън спечелиха световните титли на многобой. Аштън на седмобоя при мъжете за САЩ, а Бриана на петой при жените за Канада. За първи път Бурунди и Венецуела имаха световни шампиони.

Шампионатът ще остане в историята и с американския тип представяне на състезателите с музика, светлини и допълнителни ефекти подхождащи повече на боксови мачове, както и на церемониите по награждаване, които се провеждаха за първи път в историята в центъра на града вместо в залата.

 

Share Button