Рено отново световен шампион с рекорд

Рено Лавийени отново е на върха в овчарския скок, след като спечели титлата на световното първенство в зала на 17 март в Портланд, САЩ.

Лавийени взе злато само с два опита. Франзуцинът започна малко хазартно на 5.75, два часа след старта на състезанието, когато повече от съперниците му бяха отпаднали. Световният рекордьор пропусна 5.80 и 5.85 и отново беше безупречен на 5.90. На тази височина отпадна новата американска звезда в сектора Сам Кендрикс, който записа 5.80 за среброто, а на трето място се класира Пиотър Лисек (Пол) с 5.75. Със същия метраж  завършиха състезанието и световният шампион на открито Шоун Барбър (Кан) и Ян Кудличка (Чех), като разделиха четвъртото място.

Вече като шампион Лавийeни първо атакува рекорда на шампионата и с един опит превзе – 6.02, а после опита да прбие и собствения си световен рекорд от 6.16. На 6.17 Рено направи три опита, а в единия от тях падна в сандъка за поставяне на пръта, но не се контузи.

Рено има удивителна серия от победи, но на последните две първенства на открито (2013 и 2015 г.) беше победен, както на на първенството в зала през 2014 г. Световният шампион оттогава Константинос Филипидис (Гър) завърши 7-и в Портланд с 5.65.

Share Button