Дафне Схипърс: Ключът към победата в Портланд ще бъде бързият старт!

Световната шампионка на 200 м и сребърната медалистка на 100 м Дафне Схипърс тази година за първи път провежда пълноценна подготовка като спринтьорка.

През миналата година холандската спортистка взе решение да се откаже от седмобоя и да се концентрира само върху спринта.

Схипърс смята, че в Портланд ключът към победата ще е бързият старт. Затова именно върху този елемент от бягането тя работи най-много през тази зима.

„Това е първата ми зима, през която тренирам като спринтьорка – разказва холандката. – Можах да отделя повече време на състезанията. Именно по резултатите в тях може да се определи големият прогрес. Беше важно да се направи следващата крачка, като се мисли за 100 и 200 м през лятото.“

От своя страна треньорът на атлетката Барт Бенема обясни, че няма бърз начин да се подобрят резултатите. Единственият начин е безкрайната тежка работа, с която бавно се правят подобрения в техниката. Затова с неговата възпитаничка тази зима са работили върху положението на тялото. „Как заставаш на стартовите блокчета, как тръгваш от тях, първите две-три крачки- всичко това е много важно, – обяснява треньорът. – Просто повтаряш това отново и отново.“

Тази зима Схипърс изравни националния рекорд на Холандия, поставен от Нели Куман през 1986 година – 7.00 сек. Сега атлетката се надява в Портланд да стане еднолична рекордьорка на своята страна. „Би било идеално. Не знам каква е пистата в Портланд. Ако е бърза, всичко е възможно. На 60 метра става дума за стотни от секундата“ – споделя своите надежди тя.

Победата на световното първенство в Пекин превърна Схипърс в истинска звезда в Холандия. Жълтите вестници надълго и нашироко обсъждат личния й живот, а спортните медии възлагат огромни надежди за златни медали от големи първенства. Но най-големият натиск атлетката изпитва от самата себе си.

„В Холандия изглежда всички си мислят, че да станеш световен шампион е толкова просто. И различните слухове не са точно това, което очакваш да чуеш за себе си. Но това е част от живота. Струвами се обаче, че аз оказвам по-голям натиск сама върху себе си, отколкото останалият свят. Така че този натиск не ме притеснява“ – категорична е Схипърс.

В Портланд холандката идва като лидер в световната ранглиста за сезона на 60 м с тези 7.00 сек. Само още една атлетка е бягала, колкото нея – американката Барбара Пиер също постигна 7.00 сек преди броени дни.

Така че ни очаква крайно интересен сблъсък.

Share Button