И Наталия Лупу пропуска световното в зала заради „Милдронат“

Европейската шампионка на 800 м в зала от Гьотеборг`2013 украинката Наталия Лупу няма да участва на първенството в Портланд заради проблеми с медикамента „Милдронат“.

Международната антидопингова агенция (WADA) и Украинската федерация по лека атлетика водят разговори около създалата се ситуация. По думите на самата състезателка, тя е употребявала препарата заради проблеми със сърцето, но е прекъснала още през ноември миналата година, щом е получила писмо, че ще бъде включен в списъка със забранени медикаменти. Въпреки че специалистите са на мнение, че лекарството почти веднага се изчиства от организма, явно нещата не стоят съвсем така и има някакъв проблем. Затова е взето решение атлетката да не пътува в Портланд. 

Като доказателство за своето заболяване атлетката представя изследвания на един от корифеите в областта на кардиологията в Украйна – д-р Виктор Тащук.

Освен европейската титла на 800 м в зала, Лупу е печелила още сребърен медал от световното в зала в Истанбул`2012 и бронзов медал от европейското в зала в Прага`2015.

Украинката има вече едно 9-месечно наказание за употреба на допинг през 2014-та година.

Share Button