16-годишен грък с втори световен рекорд за кадети в овчарския скок!

Емануил Каралис продължава стремглавото си развитие в една от най-трудните за овладяване технически дисциплини в атлетиката. 16-годишният грък се класира пети на турнира в Яблонец, но постави нов световен рекорд за кадети с 5.54 м!

На 13 февруари в Пирея талантът за първи път подобри върховото постижение в света за своята  възрастова група като премина 5.53. Предишният рекорд беше 5.51 на Херман Киаравилио (Арж) от 2004-а. През 2015-а Каралис стигна до 5.05 в зала и 5.25 на открито, а на световното първенство за кадети в Кали (Колумбия) взе бронзов медал с 5.20.

„За дете на моята възраст, това което съм постигнал е огромно. Но ако трябва да бъда честен, аз се чувствам различно. Кариерата ми сега започва. Това е платформата, която трябва да използвам за да тренирам още по-усърдно и да се подобрявам”, заяви след първия си рекорд Каралис, който е роден на 20 октомври 1999 г. Баща му Харис е бивш десетобоец, а майка му Сара е от Уганда и се е състезавала в скока на дължина.

„Още бях в бебешка количка, когато родителите ми ме заведоха на стадиона. Те тренираха, а аз гледах и така атлетиката стана моя живот. Опитах много спортове като дете – от плуване и баскетбол до таекуондо, но после се насочих към десетобоя и първо пробвах овчарския скок. От първия момент се почувствах в свои води и го обикнах”, спомня си Емануил. Той получава първите си шпайкове от Константинос Филипидис, рекордьорът на Гърция в овчарския скок и световен шампион в зала.

Многократният световен рекордьор и шампион Сергей Бубка е идол на Каралис. Младокът се запознава с него на световното първенство в Кали: „Той ми каза, че имам много позитивен подход и че ще стигна много далече. Беше невероятно чувство да чуеш това от някой, който идолизираш. За всеки е мечта да участва на олимпийски игри и аз съм си поставил за цел тези през 2020-а”.

Финансовата криза удари сериозно гръцкия спорт и в частност леката атлетика. Държавният бюджет на атлетическата федерация (СЕГАС) падна от 8.2 милиона евро през 2010-а до 2.8 милиона през 2016-а и много от подрастващите имат проблеми с финансирането и осигуряването на качествена подготовка. „Не е тайна колко е тежко положението в момента, но аз гледам философски на нещата. Ще работя с каквото разполагам. Ако трябва да тренирам на улиците, така да бъде. И няма да се оплаквам”, казва Каралис, който е фаворит за титлата на европейското за юноши, което е тази година в Тбилиси.

Share Button