Бягането подобрява състоянието на мозъка

Учените са стигнали до извода, че аеробните натоварвания оказват положително въздействие на структурата на мозъка.

Оказва се, че дългото бягане стимулира процеса на образуване на нови неврони в хипокампуса – частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет и процеса на обучение.

Изследванията са проведени от група учени от финландския университет „Юваскюля“. Те направили експеримент с плъхове, които са били подложени на високоинтензивни интервални тренировки, анаеробна работа с тежести и дълго бягане (кардионатоварване). Тренировките са продължили 6 – 8 седмици, като преди това гризачите са водили слабоактивен начин на живот.

Резултатите показали, че най-много нови неврони в хипокампуса има при плъховете, които бягали дълго. В края на експеримента тези от тях, които бягали продължително време в колелото, имали 2 – 3 пъти повече нови неврони, отколкото техните мързеливи събратя.

В същото време обаче експериментът показал, че при анаеробните натоварвания и интервалните тренировки няма никаква промяна в тази насока. Единствено продължителните натоварвания могат да възстановяват структурата на мозъка. Учените стигнали до извода, че кардионатоварванията създават резерв от неврони в хипокампуса, като подобряват неговата структура.

running-brain

Това изследване доразвива друго подобно на американски учени, които доказаха, че активни занимания със спорт след 40-годишна възраст помагат на хората да се предпазят от намаляването на обема на мозъка.

Изследователите от школата по медицина към Бостънския университет стигнали до извода, че ако човек има ниско ниво на физическа подготовка на средна възраст, то с годините обемът на мозъка му намалява и процесът на стареене е много по-бърз. 

Изследването продължило 20 години. През този период доброволците, участващи в експеримента, са били изследвани с тест на бягаща пътечка и със скенер. 

В крайна сметка учените са открили пряка връзка между лошата физическа форма и по-бързото стареене на мозъка. Засега те се въздържат от окончателни изводи, но е факт, че активните тренировъчни занимания са полезни не само за физиката ни. В частност аеробните натоварвания вкарват допълнителни количества кръв обръщение и подобряват нейната циркулацията, а с това и по-доброто оросяване на мозъка, доставяйки повече кислород и хранителни вещества.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

Share Button