Кой ще вземе медалите в Луковит?

234 атлети ще спорят за 10 комплекта медали на националния шампионат по кроскънтри в Луковит на 5 март в пет възрастови групи: момчета и момичета под 16 години, юноши и девойки младша и старша възраст, младежи и девойки до 23 години, мъже и жени.

При мъжете, където има най-много участници (40), половината от които ветерани, за титлата ще спорят Кирил Николов и шампионът от миналата година Иван Сираков от Браун Тим. Те ще имат за конкуренция Иван Попов (Берое – Стара Загора), Валентин Паскалев (Атлетик 90 – Луковит), Димчо Мицов (Рилски атлет – Самоков) и Сава Тодоров (Дунав – Русе).

При жените твърда фаворитка за титлата е националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз – Силвия Дънекова (Европул – Бургас). В състезанието ще вземе участие и многократната шампионка в бяганията на дълги разстояния – Милка Михайлова (Дунав – Русе). Диляна Минкина (Средногорски атлет – Пирдоп) и Лиляна Георгиева (Тракия – Пловдив) са с най-големи шансове за златните медали съответно при девойките старша и младша възраст.

Интересен сблъсък ще има при юношите старша възраст, където ще се срещнат рекордьорът на 2000 м стипълчейз за младша възраст Иво Балабанов (Джордан – Благоевград), шампионът на старша възраст в зала на 1500 м и 3000 м от тази година – Спасимир Делибашев (Тракия – Пловдив) и първият на 10 000 м при юношите от 2015 г. Георги Гергов (Стратеш Атлетик – Ловеч). Участие в кроса ще вземе и шампионът на 60 м за юноши старша възраст – Марио Янев (Джордан – Благоевград).

В шампионата няма да участват едни от най-силните и бегачи на на дълги разстояния – Йоло Николов, Митко Ценов и Милица Мирчева, които са на подготовка в Кения.

Шампионатът  ще бъде и квалификация за балканския шампионат по кроскънтри, който ще се проведе на 12 март в Чуприя, Сърбия.

Програмата на националния шампионат по кроскънтри вижте на www.bfla.org

Share Button