Шампионката Никол Андонова: Победа означава да надминеш собствените си очаквания!

В блиц интервю за „Атлетика“ националната шампионка на 60 м и 60 м с пр. при девойките младша възраст Никол Андонова сподели, че й е приятно от факта, че е спечелила титлата, но не е доволна от резултата.

„Имам много работа по техниката в препяствията и докато не извървя този път докрая, няма да чуете от мен, че съм доволна,“ – каза атлетката.

Дали е очаквала победата? Никол е категорична, че ако не излизаш за победа, нямаш място на стартовата линия. Това е научила от своите роднини – дядо й е заслужил майстор на спорта, а брат й има четвърто място на световно първенство. „Победата не означава задължително медал. Победата е да надмогнеш себе си, да надминеш собствените си очаквания,“ – е философията на Никол.

Талантливата спринтьорка призна, че понякога й е трудно да съвместява тежките тренировки с учението. Никол е в немската гимназия в Бургас, където здраво се учи. Разказва, че тренира всеки ден, а понякога се случва дори да заспи над речниците. „Трудностите ме правят по-амбициозна, аз никога не се отказвам,“ – категорична е шампионката.

Тя напълно подкрепя тезата, че успехът е 1 % талант и 99 % труд. Знае, че й предстои много работа, но вярва в своя треньор г-н Райков, който, от своя страна, я кара да вярва в себе си. Затова посвещава титлите си на него. Не забравя и треньора си по акробатика Радослав Александров, който поставя основите на физическата й подготовка и изгражда отношението към спорта. Тя специално благодари и на брат си, който винаги я подкрепя и който не знае (но сега ще научи от сайта www.atletikabg.com), че е нейният пример за успял спортист и човек. Мечтата на Никол е да задмине успехите му.

Още не знае кое е следващото състезание, на което ще участва, защото решенията ги взима треньорът й. Но за Никол Андонова това е без значение: „По всяко време съм готова да изляза на пистата и не се боя от другите на старта. Най-големият ми страх е дали ще успея да постигна собствените си очаквания. А те не са малки! Обичам силната конкуренция, защото тя изкарва по-доброто от мен!“  

 

Share Button