82-годишна баба тренира най-бързия австралиец

Преди седмица Джош Кларк оглави световната ранглиста на 100 м за 2016-а след победата си в Канбера с 10.15. 20-годишният австралиец досега имаше лично постижение 10.19 от миналата година.

Още в сериите Кларк (176 см/70 кг) постигна 10.21, а във финала спечели убедително пред Том Гембъл (10.34). През 2014-а Джош отпадна в полуфиналите на световното първенство за юноши в Юджийн, след като в сериите имаше 10.36. Сега той вече има покрит норматив (10.16) за участие на олимпийските игри в Рио.

От 7 години треньор на талантливия австралиец е Нанси Атертън, която има златен медал със щафетата 4х100  на Игрите на Британската общност през 1954-а. Тя се състезава в златната ера на австралийския спринт с легенди като Марджъри Джаксън, Марлен Матюз и Бети Кътбърт. Атертън е вече на 82 години и има огромен опит като треньор в училища в Сидни, а Кларк няма да е първият й олимпиец. С нейна помощ до най-големия форум са стигнали и Майлс Мърфи (1988), Пол Грийн (1996) и Пат Дуайър (2004).

„Първоначално не знаех какво да очаквам. Даже си мислих, че става дума за някаква шега, но старата лейди за няколко седмици ми показа колко много знае и колко успехи има. Дали беше знак на съдбата или късмет, но се получи интересна комбинация. Тя е много възрастна, но има безценен опит. По-скоро става дума за изкуство, а не за наука. Отношенията ни са все едно ми е баба. Дава ми съвети и за живота. Има огромна разлика във възрастово отношение, но това не ни пречи. Тя може да е много строга, да вика и да се кара, когато трябва. От старата школа е, но това ми помага. Тя успява да изкара най-доброто от мен, дори когато мислиш, че няма какво повече да дадеш. Веднага ще те срита отзад, но не е диктатор. Остава ме да взимам повечето решения сам”, разказва Кларк. Миналата година можеше да участва на световното първенство в Пекин, но реши че още не е готов за голямата сцена.  

Share Button