Синтия Лимо с трети резултат за всички времена на полумаратон

Кенийката спечели десетото издание на полумаратона в Рас-ел-Хайма, Обединени арабски емирства, с 1:06:04 ч.

Постижението й е трето в света за всички времена, а самото бягане е едно от най-бързите в историята на тази дистанция. Лимо успя да изпревари с три секунди действащата световна шампионка Гладис Чероно, също от Кения. Сребърната медалистка от световното първенство по крос кънтри Джанет Ялев завърши трета с нов рекорд на Етиопия – 1:06:26 ч.

По-бързо от Синтия Лимо досега са бягали само нейните сънароднички Флоранс Киплагат (1:05:09 ч) и Мери Кейтани (1:05:50 ч).

Ето и нейният график: 5 км – 15:49 мин; 10 км – 31:32 мин; 15 км – 47:21 мин; 20 км – 1:02:48 ч; 21 км – 1:06:04 ч.

Изключително оспорвано, макар и не толкова бързо бягане се получи при мъжете. Победата с невероятен финален спринт заслужи етиопецът Берхану Легесе.

Десетият километър беше преминат за 29:12 мин, а отметката на 20-ия беше премината едновременно от седем атлети (57:51 мин). И тук вече се получи спринтьорско бягане. Изглеждаше, че нещата се подреждат добре за кениеца Стенли Бивот, победител на маратона в Ню Йорк. Именно финалният спринт досега му носеше успехи в маратоните. Но тук Берхану Легесе бе още по-бърз, като прелетя последния километър за 2:33 мин! Двамата финишираха с еднакво време – 1:00:40 ч, като само стотни от секундата дадоха предимството на етиопеца. По подобен начин той спечели и полумаратона в Делхи през декември. Трети в днешното бягане бе еритреецът Нгусе Амолосом, който изпревари с едни гърди кениеца Абрахам Черобен.

Любопитно е, че световният рекордьор на 15 километра Леонард Комон финишира едва десети, а бившият световен рекордьор в маратона Уилсън Кипсанг е след него – единадесети.

В състезанието участваха повече от три хиляди души.

birhanu_legese_1

 

 

Share Button