Мошеници в леката атлетика

Кои спортисти са постигали успехи в големи състезания, използвайки нечестни методи?
Азбучна истина е, че за да успееш в спорта, трябва да тренираш упорито. Всеки голям шампион ще ви каже, че спортът го е научил на воля, дисциплина, упоритост, трудолюбие и не на последно място – на честна игра. Честната игра или феърплей е един от основните принципи на олимпийското движение.
Оказва се обаче, че не всички използват честни методи, за да постигнат по-предно класиране, да подобрят личното си постижение или да спечелят някоя награда. При това съвсем не става дума за употреба на допинг.
Ще говорим за друг тип измами. Сигурно ви се е случвало някой да ви изпревари, като пресече трасето напряко или си спести някоя обиколка, както да прилага и други непочтени трикове. Винаги е имало и ще има измамници. Но в следващите редове ще стане дума за мошеници, които са си позволили да мамят на големи състезания.

 
Фред Лорц
На олимпийските игри в Сейнт Луис през 1904 година победата в маратона печели Фред Лорц. Радостта му обаче е кратка. Оказва се, че голяма част от дистанцията маратонецът е преодолял с автомобил. Някъде около 15-ия километър той получил травма на крака и зрител му предложил да го „хвърли“ до финала с колата си. Това обаче не убягнало от зоркия поглед на един от официалните наблюдатели по трасето и измамникът бил дисквалифициран. Любопитното е, че завършилият втори Томас Хикс, който в крайна сметка се окичил със златния медал, също не спечелил съвсем законно: седем километра преди финала атлетът бил закъсал и треньорът му поставил инжекция, за да може да продължи.
Фред Лорц е наказан със забрана да се състезава, но тя почти веднага е отменена след разкаяние на атлета. През следващата година, вече напълно честно, без чужда помощ, Лорц печели Бостънския маратон с 2:38:25 часа.

fred_lorz

 

Стела Уолш
Американката от полски произход Стела Уолш (Станислава Валасиевич) е истинска звезда в леката атлетика през 30-те години на миналия век. Спортната й кариера започва още като ученичка в Кливланд. Тя е олимпийска шампионка на 100 м от игрите в Лос Анджелис през 1932-а и сребърна медалистка на същата дистанция от игрите в Берлин през 1936-а година. Истински разностранна атлетка, като участва с успех на 100 м, 200 м, 400 м, 800 м и 1000 м, в скока на дължина и височина, тласка гюле, хвърля копие и диск. През цялата си кариера има поставени 46 рекорда на Полша и 14 световни рекорда.
Стела Уолш завършва живота си трагически. На 9 декември 1980 година, когато е на 69 години, тя се опитва да предотврати въоръжен обир в магазин и е застреляна от престъпниците. По законите на САЩ, тялото на всеки, загинал от насилствена смърт, трябва да премине през аутопсия. Оказало се, че Стела Уолш е хермафродит – тя имала както женски, така и мъжки полови органи, макар и недоразвити, както и Y-хромозома.

stella_walsh

 

Серхио Мотсоненг
Един от най-известните свръхмаратони в света е „Комрадс“ в Южна Африка. Тежкото трасе свързва Питерарицбург и Дърбан, като посоката всяка година се мени. Освен огромен престиж, попадането в десетката носи и сериозна финансова премия.
През 1999 година Серхио Мотсоненг завършва девети в изнурителната надпревара и взима своята доза слава (подкрепена с финансови стимули). Но твърде скоро разбира и преходността на славата. Особено когато е постигната с измама.
Оказало се, Серхио не е пробягал дистанцията сам, а си я разделил със своя брат-близнак Фика на принципа на щафетата. Камери, разположени по трасето, доказали, че двамата са разменили поне два пъти. А съмненията възникнали заради часовниците на двамата братя – носели ги на различни ръце.
Серхио Мотсоненг е наказан със забрана за участия в състезания за срок от 11 години. След изтичане на наказанието през 2010 година той отново участва в „Комрадс“. Куриозното в случая е, че той отново е дисквалифициран – този път за употреба на допинг.

sergio_motsoeneng

 

Савано Фуни
Да се върнем отново на олимпийските игри през 1904 година в Сейнт Луис. Дисциплината е овчарски скок. Победител в състезанието е японецът Савано Фуни. Наистина, с доста самобитна техника. Спортистът забива пръта в земята и просто се катери по него. Съдиите му правят забележка, като обясняват, че трябва да се засили. Фуни се засилва, но отново повтаря същия номер и се изкатерва по пръта.
В крайна сметка японецът не става олимпийски шампион, защото съдиите го дисквалифицират заради нестандартната „техника“. Случаят обаче има широк отзвук. Спортистът обвинява съдиите в дискриминация на расова основа. Японските вестници също излизат с многобройни статии за нарушаване на олимпийските принципи. Така и остава тайна дали Савано Фуни в тези пионерски за леката атлетика времена наистина не е познавал техниката на овчарския скок или просто е искал да спечели, използвайки пропуски в правилника. Факт е обаче, че оттогава там е записано, че по време на скока атлетът няма право да прави придвижвания с ръцете по пръта.

olympic_1904

 

Share Button