Започна регистрацията за II Щафетен (ЕКИДЕН) маратон София 2016

Вече е отворена регистрацията за второто издание на Щафетния (Екиден) маратон София!

Състезанието, което в първото си издание предизвика огромен интерес сред любителите на бягането, и през тази година ще се проведе на 6 септември.

На този етап е достатъчно само да бъде заявен отборът и да бъдат посочени координати за връзка с капитана му.

На по-късен етап ще е необходимо да бъде обявена и групата, в която ще се състезава отбора, както и имената на участниците по постове.

Термининът „екиден“ идва от Япония и означава „пункт“ и „предаване“.

Първото Екиден състезание  било спонсорирано и организирано  от Йомиури Шимбун (един от петте национални японски вестника, издаван и до сега от най-голямата медийна компания  в света – Йомиури Груп. Поводът бил отбелязване на  годишнината от преместването на столицата  в  Токио, а дистанцията от 508 км е между старата столица Киото и новата Токио.

Днес щафетните маратони се радват на изключителна популярност не само в Япония, но и по света. Има различни дистанции, но се предпочита пробягване на класическия маратон от 42 км 195 м, разделен на постове. Утвърденият от ИААФ стандарт на разпределение на постовете е по следния начин: 5К, 10К, 5К, 10К, 5К и 7.195К.

Миналата година 44 отбора участваха в първото издание на състезанието у нас. Интересът към тазгодишното състезание се очаква да е много голям. Затова не оставяйте за последния момент!

Може да се запишете за участие във II Щафетен (Екиден) маратон София още сега тук

 

Share Button