Пет съвета как да бягаме по утъпкан сняг

Снегът вече се топи. На някои места са минали снегорини, на други – хората го утъпкаха. Има ли разлика между бягането в дълбок сняг и по утъпкан сняг?

Предлагаме ви 5 съвета как да тренирате в такива условия.

  1. Бягайте бавно. Безспорно да тичате по утъпкан сняг изисква по-малко усилия, отколкото в дълбок. Въпреки това не се впускайте да гоните темпо, поне не в самото начало. Каквито и маратонки да обуете, ще приплъзва, затова бягайте по време и наблегнете на обема. На бавна скорост трябва да сте поне една седмица, докато краката ви привикнат към терена.
  2. Бягайте фартлек. След дните в бавно темпо може да опитате и постепенно да вдигнете скоростта. Включете ускорения в кросовете, като за начало – по-къси. Не е необходимо да се правите на герой и блъскате отсечки – и това ще стане, когато снегът се стопи.
  3. Бягайте наклони. Използвайте момента да поработите върху силовата си подготовка. Бягането срещу наклон не изисква висока скорост, но дори тогава е отлично натоварване в подготвителния период. Може да прибавите и серии бегови упражнения.
  4. Не отбутвайте при бягане. Получава се приплъзване, при което се натоварва ахилесът и рискът от травми е много голям. Затова стилът ви трябва да е просто местене на краката с високо повдигнато коляно.
  5. Обувките при бягане. Изберете маратонки с мека гумена подметка. Предварително пробвайте дали се пързаля, тъй като дори гумата има различни качества при тези условия. Може да обуете и шпайкове за крос, както и да сложите „котки“ за бягане върху маратонките си. Трябва ви нещо, което да намали приплъзването и да направи тренировките ви по-смислени. Лично аз съм много доволен от „котките“, които правят стъпването по-стабилно – могат да се намерят в спортните магазини, както и в популярна верига магазини с немски стоки.

И накрая – един съвет. Не бягайте по лед. Там вече трудно може да преодолеете пързалянето и съответно нестандартното натоварване на мускулите, сухожилията и ставите. Дори великият треньор и гуру на бяганията на дълги разстояния Артур Лидярд съветва при гъста мъгла и лед да не се бяга.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button