Пет съвета как да бягаме в дълбок сняг

Снегът за пореден път изненада общината, но нека не изненадва вас.

Как да бягаме в пресен сняг и да го използваме пълноценно в подготовката си? Предлагаме ви пет съвета, изпробвани на практика.

  1. Бягайте в дълбок сняг.

Много хора пустосват общината за неразчистените улици и тротоари и с право. Но в парка? Използвайте току-що падналия дълбок сняг… за бягане. Никаква щанга и киснене във фитнес залата не могат да го заместят. Бягайте в дълбок, неутъпкан сняг с високо повдигнати колене и къса крачка. Получават се нещо като подскоци. Натоварването на мускулите е невероятно, особено на бедрените.  Бягането в дълбок сняг на този етап може чудесно да замести тренировки срещу наклон. Сърдечно – съдовата система също се натоварва занчително. Най-добър е снегът с дълбочина до малко под коляното. Но внимавайте! Макар че е мек и на пръв поглед щадящ по отношение на травми, именно тази мекост крие опасности. При поставянето на стъпалото, снегът приема различна форма, което заедно с неизбежното приплъзване, крие риск от травми.

2. Бягайте по време. 

Забравете за скорост и разстояние. Те са най-малкото, което ви интересува в момента. Няма как да сравнявате скоростта си сега с тази през лятото. Това, за което трябва да използвате дълбокия сняг, е да трупате сила и обща издръжливост на мускулите. Увеличавайте постепенно времето – с 10 мин на тренировка, за да избегнете травми, най-вече в ставите, защото натоварването е твърде различно от досегашното. За опасността от травми стана вече въпрос.

3. Бегови упражнения и ускорения.

Бягането в сняг дава сила, но пък се губят други качества на мускула. Затова е добре да правите бегови упражнения и подскоци на утъпкан сняг. Намерете и къса отсечка асфалт от 100 м, където да правите ускорения, за да поддържате скоростта. Ако се намирате близо до някоя от многобройните зали със закрита писта, може след крос в снега да влезете там за ускорения. Последното – с ирония, разбира се.

4. Сухи крака.

Един от основните проблеми е как да запазим краката си сухи, защото от това зависят и възможностите за продължителна тренировка. Каквито и маратонки да сложите, каквито и чорапи да обуете, какъвто и шушляк да облечете, краката ви в крайна сметка ще са мокри. Донякъде могат да ви спасят… обикновени найлонови пликове, които да сложите върху чорапите, преди да си обуете маратонките. Така краката ви ще са сухи – поне докато пликовете не се скъсат.

5. Позитивно мислене.

Гледайте положително на нещата! Вярно е, че снегът нарушава тренировъчния план. Вярно е, че кой знае какви тренировки не могат да се правят. Но пък, ако погледнем от друга страна, трупа се сила и обща издръжливост ( 2 часа бягане в дълбок сняг, добре е, нали?). Напролет, когато включите на по-бързи обороти, това само ще ви е от полза и силата лесно може да бъде „разбягана“. Кога друг път ще отделите толкова време на силовата подготовка?

Затова стига сте висели само пред компютъра, обувайте маратонките и излизайте, докато не са утъпкали снега или общината не почне да „лови снежинките във въздуха“. Последното – пак с ирония.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button