Настинки, вируси… Как да тренираме?

Можем ли да тренираме, когато ни връхлетят вирусите? Как да се възстановим и кога да се върнем към нормалните тренировки?

Зимата е сезонът на вирусите. Казват, че спортът калява организма и спортистите боледуваме по-рядко. Това само отчасти е така. Да, вярно е, че физическите занимания, особено на открито, ни правят по-устойчиви на вируси. Но когато говорим за професионално занимание със спорт, за тежки и изнурителни тренировки, нещата излеждат по друг начин. Доказано е, че организмът на спортиста, особено когато навлиза във върхова спортна форма, се намира в едно гранично състояние – хем е изключително силен и трудно се разболява, хем в един момент тази граница може да бъде лесно премината и тогава вирусите връхлитат с цялата си сила, а обикновено процесът на възстановяване е дълъг. Една обикновена настинка ни връща 2- 3 седмици назад в подготовката, един грип с температура – 2 – 3 месеца.

Да тренираме ли, ако се разболеем ?

Особено бегачите си задават този въпрос, страхувайки се да не изпуснат някоя тренировка. Нали знаете, нито ден без километър! Но всичко зависи от вируса. Ако става дума за настинка, спокойно може да продължите да тренирате, като намалите интензивността и обема на заниманията. Все пак дайте шанс на организма си да се пребори. При ниска температура малко над 37 градуса също може да направите лека загрявка. Ако обаче температурата е висока, прекратете тренировките, докато спадне. Високата температура разрушава мускулите. Тя е и сигнал, че има нещо нередно в организма и ако не обърнете внимание, може да си докарате някое усложнение, като бронхит или пневмония. Когато температурата спадне може да потренирате леко, за да се поизпотите – чрез потта се отделят токсините. Внимавайте с антибиотиците! Когато ги приемате, те действат като допинг и дори може тренировките да се получават учудващо добре. Но след като ги спрете, рухването е пълно, ще се влачите като народна песен на фолклорен фестивал.

Как да се върнем към нормални тренировки?

Обикновено последствията от болестта са: отслабване на мускулатурата и ставите, намаляване на издръжливостта, забавяне на метаболизма, а оттам и рискът от травми става по-висок. Затова връщането към нормалния тренировъчен ритъм трябва да става бавно и постепенно. Ако сте боледували една седмица, но без висока температура, два-три дни леко натоварване са достатъчни. Но в други случаи може да потрябват и две седмици. Пулсът по време на тези възстановителни кросове не трябва да надвишава 120 – 130 удара в минута. След това наблегнете на упражненията за разтягане, може да пробвате също така йога.

Как да се храним?

Храненето е важен фактор за пълноценното възстановяване. Трябва ви лека, енергетична, витаминозна храна. Яжте много плодове и зеленчуци, съдържащи витами С. Може да си го набавите и чрез таблетки – от 500 до 1000 мгр. Внимавайте с грейпфрута, ако взимате лекарства и най-вече антибиотици. Тъй като самият той притежава свойствата на природен антибиотик, с някои медикаменти взаимно се неутрализират. Чесънът също има славата на „убиец на вируси“, миризмата може да мине при малко повече въображение и за приятна. Пилешка супа, постно пилешко месо – това ви е нужно, за да държи мускулите във форма. Някои специалисти отричат млякото в такива случаи, но аз лично смятам, че киселото мляко е задължително – също дава белтъчини, а и подобрява чревната микрофлора, сериозно нарушена от антибиотиците и другите лекарства. Пийте много течности – вода, чайове. Токсините трябва да бъдат изхвърлени от организма.

В заключение – малко оптимизъм. Рядко има спортист, който да не боледува. Това, че вирусът ви е пипнал в даден момент, не означава, че сезонът е приключил. Организмът ни има уникалната способност да се самовъзстановява. Разбира се, при всеки човек тя е различна и зависи най-вече от начина ни на живот. А това вече си зависи от нас и от професионалното ни отношение – както към спорта, така и към живота въобще.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button