Гарет Хийт, който победи Мо Фара

Американецът Гарет Хийт спечели за трети път в своята кариера знаменития кънтри крос Great Edinburgh XCountry International Challenge, като във финалните метри изпревари многократния олимпийски и световен шампион Мо Фара.

Състезанието се проведе вчера, 9 януари, в парка Холируд в столицата на Шотландия Единбург. В него взе участие и нашата Диляна Минкина, за което сайта www.atletikabg.com първи писа.

Гарет Хийт преодоля 8-километровото тежко трасе за 25:29 мин. Той успя да надбяга Мо Фара в последните 400м от дистанцията и финишира с преднина от 2 секунди. Така Хийт „взе скалпа“ на още един голям шампион, след като на същото трасе има победи над такива звезди като Кенениса Бекеле, Асбел Кипроп, Силас Киплагат и Джайриус Биреч.

Трети в тазгодишното бягане завърши още един американец – Скот Фубъл с 25:38 мин.

След финала Мо Фара беше разочарован и се оплака, че спринтът му на такова кално трасе не се е получил. След което философски обобщи, че е по-добре да загубиш в началото на сезона, отколкото да не си подготвен за лятото.

30-годишният Гарет Хийт няма успехи на пистата в големи състезания, но въпреки всичко личните му рекорди са впечатляващи: 1500 м – 3:34.12 мин, 5000 м – 13:16.36 мин. Силен е в кросовите бягания, което доказа и в Единбург.

Двукратната сребърна медалистка от европейско първенство по крос Кейт Ейвъри победи в бягането на 6 километра с 21:05 мин, като се разправи с две европейски шампионки по крос – двукратната Фионуала Маккормак и победителката от Самоков`2014 Джема Стийл. 

При девойките победи британката Боби Клей, европейска шампионка на 1500 м в тази възрастова група, която изпревари своята сънародничка Хариет Ноулз – Джоунс. 

При юношите изненадваща победа в бягането на 6 км завоюва британския триатлонец Алекс Йи с 28:32 мин.

В отборната надпревара британските атлети доказаха, че във Великобритания кросът е религия и спечелиха със 125 точки. Сборният отбор на Европа е втори със 197 точки, а американците останаха трети с 232 точки.

 

Share Button