Бидгошч и Рим спечелиха домакинства на ИААФ

ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) обяви градовете домакини на световното първенство за юноши и девойки старша възраст (до 20 години) и световното отборно първенство по спортно ходене.

Полският град Бидгошч ще приеме най-добрите юноши и девойки в света от 19 до 24 юли тази година в 15-ото издание на световните шампионати за тази възрастова група. Индия и Австралия също имаха интерес да организират това състезание, но не подадоха официални кандидатури.

Бидгошч има богати традиции в организиране на първенства на ИААФ. През 1999 г. там се проведе първото издание на планетарния форум за юноши и девойки младша възраст (до 18 години). Девет години по-късно през 2008 г. поляците реновираха стадиона си по всички изисквания на ИААФ и приеха световното първенство за юноши и девойки старша възраст, а през 2010 и 2013 година в града имаше световни шампионати по кроскънтри.

Нормативите за участие на световното първенство за юноши и девойки в Юджийн през 2014 вижте тук

Световното отборно първенство е наследник на световната купа по спортно ходене и ще бъде на 3-4 май в италианската столица Рим. Другите кандидати за тази надпревара на ИААФ бяха Киев (Украйна), Гуадакивил (Еквадор) и Монтерей (Мексико).

Двете състезания трябваше се състоят в Русия, но в края на 2015 година домакинства на най-голямата страна в света бяха отнети, след като руската атлетическа федерация получи забрана за участие в международни състезания, докато не изяснят скандалите с получаване на подкупи и прикриване на положителни допинг проби от бившият президент на ИААФ, част от неговото обкръжение и чиновници в руските спортни структури.  

Share Button