Професор Петър Бонов “чукна” 70 години!

Един от основателите и членовете на редакционната колегия на списание „Атлетика“ и Atletikabg.com професор Петър Бонов навърши 70 години на 5 януари 2016 г.

Професор Бонов посвещава голяма част от живота си на българския спорт и най-вече на леката атлетика. В юношеските си години практикува плуване и баскетбол, но после започва кариера като състезател в спринта, скока на дължина и препятствените бягания в края на 50-те и през 60-те години на миналия век.

IMGA0619

След края на състезателната си дейност Бонов започва да работи като треньор на деца и юноши в „Левски-Спартак“ от 1969 година, а в следващите повече от 40 години се специализира като наставник и консултант на много български и чуждестранни  атлети – национални рекордьори и шампиони от европейска и световна величина в бяганията на средни и дълги разстояния като Светла Златева, Николина Щерева, Евгени Игнатов, Добринка Шаламанова, Иванка Бонова, Ванчо Стоянов и др. От 1986 до 1992 г. е старши треньор към Българска федерация лека атлетика на националните отбори в бяганията на средни и дълги разстояния, и спортно ходене.

Треньорската дейност на Петър Бонов е свързана и с кондиционна подготовка в различни спортове, като той тренира и консултира представителния футболен отбор на „Левски-Спартак“  в периода 1976/1977 г. и 1980/1981 г.

70-1

 

През 1976 година Бонов печели конкурс за асистент във ВИФ „Георги Димитров“ (сегашната Национална спортна академия „Васил Левски“), а през следващите години защитава две дисертации, преминава през всички научни степени и през 2004 г. е хабилитиран като професор.  От 2004 г. до 2012 г. е заместник-ректор на НСА по научнo-изследователската работа и председател на Специализирания научен съвет по спорт  при Висшата атастационна комисия към Министерския съвет.  

Научната дейност на проф. Бонов има многогодишна история. Той издава над 150 книги, учебни помагала и статии най-вече в областта на бяганията на средни, дълги разстояния и височинната тренировка.

JP_4378-1024x664

Съосновател е на научното движение „Спорт, стрес, адаптация“; Българската асоциaция „Спорт за всички”; лекоатлетическия клуб КЛАСА, Българската асоциaция по бягане на средни и дълги разстояния и Обединеният спортен клуб при НСА.  Той е пожизнен почетен вицепрезидент на „Европейската асоциация на треньорите“. Организатор е на конгресите по проблемите на високопланинската  подготовка на високопланинската спортна база „Белмекен“ през 1994 г. и „Управлението на тренировката в леката атлетика” в София 2005. В тях вземат участие  представители  на повече от 63 страни от Европа, Америка и Азия.  Лектор е на множество   международни спортни семинари и конференции. Член е на международното жури по определяне на Европейските награди за научни разработки в областта на Леката атлетика.

Екипът на списание „Атлетика“ и Atletikabg.com пожелават на професор Петър Бонов здраве, късмет и още много приятни мигове и успехи с любимия спорт!

Share Button