Джокович и Схиперс са спортист и спортистка №1 в Европа за 2015 година

За трети път в кариерата си сърбинът Новак Джокович триумфира в класацията Спортист на годината в Европа при мъжете, а холандката Дафне Схиперс бе избрана за №1 при жените.

През 2015 г. Ноле доминира в световния тенис елит, спечели Australian Open, Wimbledon и US Open. Схиперс завоюва златен медал на 200 метра и сребърен медал на 100 метра на световното първенство по лека атлетика в Пекин. Джокович печели вота за спортист на Европа и през 2011 и 2012 г.

Това е 33-ото издание на анкетата на AIPS Europe (Европейската асоциация на спортните журналисти) като част от световната анкета, организирана от AIPS (Международната асоциация на спортните журналисти).

Най-голямата континентална секция на AIPS – AIPS Europe, е основана на конгреса на AIPS в Милано Маритима през 1977 г. През 2016 г. Европейската асоциация на спортните журналисти ще отпразнува своята 40-годишнина.

От 2003 г. анкетата за Спортист на годината бе кръстена Frank Taylor Trophy в чест на бившия президент и на международната, и на европейската асоциация на спортните журналисти. Наградата за Спортистка на годината в Европа пък бе кръстена Evgen Bergant Trophy на името на дългогодишния вицепрезидент на Европейската асоциация на спортните журналисти.

www.sportal.bg

Share Button