В НСА почетоха 80-годишнината на Михаил Бъчваров

Спортисти, колеги, студенти и роднини отбелязаха 80 години от рождението на легендарният български атлет, треньор и преподавател професор Михаил Бъчваров на 29 декември в Националната спортна академия „Васил Левски“.

Възпоменанието започна в 11:00 часа пред централния вход на НСА, а след това всички присъстващи се преместиха в заседателната зала на академията. На кръглата маса статистикът Александър Вангелов направи ретроспекция на спортния път на Михаил Бъчваров, а един от неговите възпитаници проф. Апостол Славчев припомни научните и треньорските му достижения с богат снимков материал. Презентацията на проф. Славчев завърши със запис на гласа на Бъчваров.

DSC02916

Много от присъстващите в залата, сред които и синът му Боян, споделиха спомени и случки от живота на Михаил Бъчваров, който бе отдаден на развитието на спорта във всичките му аспекти.

Проф. Бъчваров започва кариера в атлетиката като най-бързия българин в края на 50-те и началото на 60-те години. Печели десетки национали и балкански титли на 100 м и 200 м, бяга също на 400 м, 400 м с препятствия и щафети. Участва на олимпийските игри в Рим през 1960 г. Поставя десетки национални рекорди в спринта. След завършване на спортната си кариера надареният спринтьор споделя опита си като треньор, преподавател и изследовател в спортната наука.

2255

При него се подготвят много от най-добрите ни спринтьори и препятственици. Състезателят му Тома Томов все още държи българския рекорд на 400 м с препятствия, а Момчил Харизанов става вицешампион на Европа в зала на 400 м. Бъчваров работи и като кодиционен треньор на българския национален отбор по футбол, когато националите ни завоюват четвърто място на световната купа в САЩ през 1994 г.

Михаил Бъчваров споделя опита си и като преподавател в Минно-геоложкия университет 14 години, а по-късно става професор в НСА „Васил Левски“ и оглавява катедрата по „Лека атлетика“. В тези години непрекъсното се занимава с изследвания, резултатите от които публикува в книги и учебници, които се изчерпват и преиздават наново. Опитва се да обедини спортната наука в нов предмет „Спортология“ и също издава  книги и научни трудове на тази тема.  

proba0

Години наред Михаил Бъчваров води предаването за деца в Българската национална телевизия –  „Бързи, смели, сръчни“ , а поколенияя българи го познават от малкия екран като „Бате Мишо“. Работи и издава книги и трудове за тренировка и селекция на малки атлети и футболисти, които се ползват и до ден днешен.

Михаил Бъчваров е един от основателите на списание „Атлетика“ през 1999 година, а наред със сериозните научни трудове той възпява любовта си към спорта и атлетиката в няколко стихосбирки.

 

Share Button