Ланс Армстронг с победа в състезание по лека атлетика

Легендарният колоездач Ланс Армстронг спечели състезание по бягане по силно пресечен терен (трейлрънинг).

Лекоатлетическата проява се проведе тази неделя в покрайнините на градчето Пало-Алто, Калифорния. Трасето бе с дължина 35 километра и денивелация от 1350м. Армстронг измина дистанцията за 3:50 часа. След финала той заяви, че отдавна не е имал толкова прекрасни три часа и че ще продължи да бяга за здраве и да се пуска в състезания, без да разчита, че ще печели награди.

Победата на Армстронг предизвика противоречиви мнения в социалните мрежи. Повечето атлети смятат, че е голямо предизвикателство да се изправиш срещу такъв шампион. Някои от най-големите бегачи  обаче са на мнение, че не е коректно бившият колоездач, който е участник в един от най-големите допинг скандали в спорта, да се пуска в такива състезания.

Ланс Армстронг е изключително противоречива личност. Една от легендите в световното колоездене. Седем пъти печели обиколката на Франзия (Тур дьо Франс) в периода 1999-2005 година. След отказването си от активна състезателна дейност през 2011 година срещу него е повдигнато обвинение в употреба на допинг, доказано с показания на негови бивши съотбоници, и му е наложена доживотна забрана за участия в състезания по колоездене, а титлите му – отнети. Иронията в случая е, че Армстронг е легенда не само с титлите си, но и с победата си в борбата срещу рак, който му е открит през 90-те години. Въпреки че е отписан от лекарите, той успява да пребори тежката болест, да се върне в спорта и да побеждава. Издадената биографична книга „Пътуване обратно към живота“ е вдъхновение за много хора, а жълтите гривни „Лайфстронг“ (Livestrong) на основаната от него фондация за борба с рака стават един от най-популярните спортни артикули.

Share Button