Как да се обличаме за тренировка през зимата?

Зимата постепенно навлиза в своите права. И на преден план излиза въпросът как да се облечем за тренировка, че хем да ни е топло, хем да ни е леко.

През последните години наблюдаваме бурно развитие в областта на спортната екипировка. Част от технологиите, които обличаме върху себе си, първоначално са били предназначени за космонавти. Сега няма да ги описваме подробно, защото не това е целта на този материал. Вече говорим за дишащи екипи, които отделят потта от тялото и го съхраняват сухо, които задържат топлината, които предпазват от дъжд, вятър и атмосферни влияния и в същото време са леки и съхнат бързо. 

Как да се облечем, когато тренираме навън? Всичко зависи от температурата и съответно наличието на сняг. Нека започнем от краката. При температури от 0 до 10 градуса е достатъчно да сложите обикновен клин. Ако живакът на термометъра обаче продължи да пада, наложително е да потърсите термоклин. Ако  стане около – 10 градуса, вече трябва да се мисли за термобельо под клина или шушляк върху него.

Чорапите трябва също да са термо, но потърсете специални за бягане. Те имат уплътнения на уязвимите места по стъпалото, а вероятността да се съберат в маратонката и да предизвикат пришки е по-малка.

Тялото ни също трябва да е добре защитено. За температури над нулата обикновена тениска и поларено горнище за бягане вършат идеална работа. Под нулата обаче обличаме задължително термобельо и шушляк. И пак нещата зависят от продължителността и интензивността на тренировката. При дълъг пробег на ниска скорост е хубаво да се облечете добре, защото в един момент мокрите от пот дрехи започват да държат студено и рискът от настинка е много голям. Това е причината в последните години да се отдава предпочитание на специални тениски, които регулират температурата на тялото и отвеждат потта, като заместват традиционните памучни. При бърза и кратка тренировка може да се облечете по-леко. Ако нямате термобельо, е добре да използате метода на зелката – две памучни тениски една върху друга (едната може да е с дълъг ръкав) вършат чудесна работа.

Задължителни са ръкавиците. Има просто правило – ако са ти топли ръцете, ще ти е топло и на тялото. И най-обикновените вълнени ще ви свършат прекрасна работа. Не забравяйте поларената лента или шапка. При температура около нулата също трябва да ги сложите, ако не искате да си докарате някоя настинка за подарък. Има и специални шалове под формата на яка, които могат да топлят както врата, така и да спират студения въздух към устата.

Да се върнем на въпроса за шушляка. Има различни варианти. Ветровката предпазва само от вятър и задържа топлината на тялото. Ако вали дъжд или сняг, не разчитайте на нея – ще ви помогне единствено импрегниран шушляк. Има и шушляци с мрежа или тънък плат отдолу. Те са вашето решение за по-студено време.

Както виждате, наистина решение има. Студът не е пречка да се тренира. Добре е да намерите за себе си баланса – нито прекалено навлечени, нито прекалено разсъблечени, защото не забравяйте, че мускулът обича топлината, за да работи оптимално.

А сега – обличайте се и бегом в парка!

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Какви маратонки да изберем за зимни условия, може да прочетете тук.

.

Share Button