Патрик Макау дублира титлата си във Фукуока

Бившият световен рекордьор Патрик Макау спечели 69-то издание на маратона във Фукуока.

С това кениецът повтори успеха си от миналата година. Времето му този път бе 2:08:18ч, което е същият резултат, с който през далечната 1981 година Робърт де Кастела от Австралия победи в това състезание. Тогава все още няма световни първенства и именно маратонът във Фукуока е смятан като неофициално такова, а времето на Робърт де Кастела е световен рекорд в дисциплината.

Бягането тази година до 25-ия километър бе водено от пейсмейкър с темпо за 2:06ч. След това скоростта на бегачите малко падна. Водачеството периодично си разменяха Макау, неговият сънародник Бернард Коеч и етиопецът Гету Фелеке. Пет километра преди финала бившият световен рекордьор предприе мощна атака, като измина километъра за 2:55мин и се откъсна напред. В последните метри Фелеке се опита да го застигне, но не успя и завърши втори. На трета позиция завърши японецът Сатору Сасаки с личен рекорд – 2:08:56ч, а това означава и класиране за олимпийските игри в Рио догодина. Японската федерация зачита единствено резултати, постигнати на трите най-силни японски маратона – във Фукуока, Токио и край езерото Бива. Местният любимец аматьорът Юка Каваучи завърши осми с 2:12:48ч. и за да пътува в Рио трябва да разчита на силен резултат в останалите два старта. Да припомним, че малко по-рано тази есен Каваучи завърши шести в Ню Йорк.

На четвърта позиция в тазгодишното издание на маратона във Фукуока се класира Бернард Коеч, който хвърли много усилия по дистанцията, за да се справи с Макау.

Други двама големи бегачи също нямаха ден и се отказаха по дистанцията – световният рекордьор Денис Кимето и деветкратният европейски шампион по крос украинецът Сергей Лебед.

Резултати:

1. Patrick Makau (Kenya) – 2:08:18

2. Getu Feleke (Ethiopia) – 2:08:31

3. Satoru Sasaki (Japan/Asahi Kasei) – 2:08:56 – PB

4. Bernard Koech (Kenya) – 2:09:43

5. Chiharu Takada (Japan/JR Higashi Nihon) – 2:10:55

6. Paulo Roberto Paula (Brazil) – 2:11:02

7. Yoshiki Otsuka (Japan/Aichi Seiko) – 2:12:46

8. Yuki Kawauchi (Japan/Saitama Pref. Gov’t) – 2:12:48

9. Ser-Od Bat-Ochir (Mongolia/NTN) – 2:14:19

10. Jose Amado Garcia (Guatemala) – 2:15:25.

Пълните резултати може да намерите тук.

Share Button