Атлети-преподаватели станаха доктори

Григор Гутев и Иванка Кърпарова защитиха дисертации и бяха удостоени с научно звание доктор.

Бишият състезател на 110 м с препятствия Гутев представи научно изследване на тема „Промени в спортно-техническите характеристики на препятственото бягане съобразно комплексните фактори на постижението“ в Национална спортна академия на 1 декември (вторник). Защита, която се състоя в зала А3 в НСА, събра повечето членове на катедра „Лека атлетика“, много колеги и приятели на докторанта.

Рецензенти на темата бяха проф. Апостол Славчев и доц. Иван Бозов, а комисията, която оцени положително труда на Гутев бе в състав доц. Паскал Паскалев, доц. Йордан Йотов и доц. Огнян Тишинов. Научен ръководител на дисертацията бе проф. Стефан Стойков – ръководител на катедра „Лека атлетика“ (на снимката – горе).

Григор Гутев е хоноруван преподавател по лека атлетика в катедрата към НСА и активно участва в съдийската колегия към БФЛА. Младият докторант намира време да тренира млади атлети в родния си град Габрово и е основен организатор на турнира „Никола Вълчанов“.

375012_10201357031034299_2047609096_n

През 2013 година Гутев участва в първия семинар за инструктори по програмата на ИААФ „Детска атлетика – Нестле здрави деца“ и бе участник в международния семинар по тази тема в град Тетевен. След двата семинара Гутев създаде Facebook група „IAAF – Детска атлетика – България“, която в момента има над 700 участници.

sdr

sdr

Бившата атлетка в бяганията на средни разстояния Иванка Кърпарова е преподавател в Софийския университет и успешно защити дисертация пред колегите си Департамента по спорт и научно жури на 3 декември (четвъртък). Кърпарова разработи тема по проблемите на бягането сред студентите със заглавие „Изследване на модел за развитие издръжливостта на студентите със средствата на лекоатлетическото бягане“.

Научен ръководител на труда бе проф. Петър Бонов, а рецензенти доц. Боряна Туманова и проф. Иван Иванов. Успешната защита на изследването на Кърпарова бе във факултета по „Начална педагогика“ към Софийския университет.

Кърпарова е един от най-активните преподаватели по програмата „Детска атлетика“ и е била водещ лектор в повече от 10 семинара по цялата страна. Участва в организацията на много състезания по шосейни, кросови и планински бягания, и като доброволец в големите международни лекоатлетически прояви от календара на БФЛА.

10312502_10203555728033540_4163856681059354056_n

Share Button