Как да изберем маратонки за зимни условия?

Наближава Нова година, очаква се и първият сняг. Колите смениха летните гуми със зимни, а ние?

Отново възниква въпросът: какви маратонки да обуем, за да ни е хем удобно, хем да не се хлъзгаме, когато тренираме?

Най-добре е да имаме поне три чифта маратонки за зимни условия.

Първият чифт трябва да са полусъстезателни, леки, почти без грайфери. С тях ще тренираме в зала. Това, последното, е проблем у нас. Със сигурност не е необходимо да купувате нови маратонки – всеки лекоатлет би трябвало да има такива.

Вторият чифт са за въстановителни бягания. Те са всъщност класически тренировъчен модел, по-тежки и по-здрави, които отново не са с голям грайфер, защото ще ги използваме за бягане по разчистени шосета и асфалтови алеи, добре опесъчени. Ако вярваме на кметовете, такова нещо би трябвало да има.

Третият чифт са за бягане в сняг. Те са по-груби и тежки, подметката им трябва да е с голям графер, за да се получи добро сцепление. С такива маратонки е трудно да се бяга на писта или асфалт, защото нямат амортизацията на другите модели. А и по принцип са по-скъпи от класическите. Ако нямате такива, може да използате малка хитринка. В последните години в някои магазини се продават така наречените „котки“ – гумени ленти с няколко шипа, които се обтягат по подметката на класическата маратонка. Става за бягане. Внимавайте само ако имате проблеми с ахилесите, защото ги натоварват допълнително.

biagane_zimata_2

И още няколко съвета. Всъщност маратонките с голям грайфер се използват и за планински и кросови бягания. Затова между тях има и летни, и зимни модели. Летните са по-леки, почти мрежести и пропускат вода. Зимните са пригодени за бягане в сняг и пазят крака сух. Съответно, има и разлика в цената. Ако сте си купили летен модел, може да излезете от ситуацията по много лесен начин. Нахлузете обутия в чорап крак в найлонов плик и след това обуйте маратонката. До голяма степен предпазва.

Добре е да изпробва шосейната тренировъчна маратонка и за бягане върху сняг и лед. Колкото и да ви се кълнат от кметството, няма идеално почистена улица и винаги има останали заснежени или заледени участъци. Едно подхлъзване на по-висока скорост и травмата ще почука на вратата. Не всички подметки са еднакви. При някои модели гумата почти не приплъзва, докато с други спокойно може да ходите на ледената пързалка.

Не ви съветвам да използвате шпайкове за тренировка в сняг. Или поне го правете много рядко. Натоварването на ахилесите е много голямо, а когато и температурите са минусови, рискът от травми става много голям.

И в заключение, нали знаете какво е най-добре да си поръчате на Дядо Коледа? Разбира се, че маратонките, които нямате.

Боян Ив.БОЙЧЕВ

 

Share Button