Габриела Петрова: Искам да покоря най-високите върхове!

 Атлет номер едно на България за 2015 година даде интервю за брой 101 на списание „Атлетика“. Предлагаме ви какво сподели Габриела Петрова пред Боян Ив. Бойчев.

Габриела Петрова е родена на 29 юни 1992 година в Хасково. Лични рекорди: троен скок – 14.66 м, троен скок (зала) – 14.55 м, скок дължина – 6.46 м, скок дължина (зала) – 6.41 м. Сребърна медалистка на троен скок от европейското първенство в зала Прага`2015. Европейска шампионка за девойки до 23 години от първенството в Тампере`2013. Четвърто място на световното първенство в Пекин`2015 (с личен резултат).

_AP_6710

– Габи, предполагам, че вече отшумяха емоциите от този успешен сезон за теб. Идва време за трезва преценка. Каква е тя?

– Това беше най-успешната състезателна година в кариерата ми досега. Беше година изпълнена с много емоции и трупане на опит. Щастлива съм, че успях да покажа стабилност в резултатите си и да постигна личен резултат. Тук е моментът да кажа едно огромно „Благодаря!“ на треньора ми – Атанас Атанасов, на семейството ми, на Българската федерация по лека атлетика и на всички хора, които бяха част от тази вълнуваща година. Без тях нямаше да се справя!

 

– Остана на крачка от медала. Но става дума за световно първенство! Кое в теб е по-силно: удовлетворението или разочарованието?

– В първия момент след края на състезанието няма да крия, че разочарованието беше по-голямо… Сега вече осъзнавам, че трябва да съм доволна. Но това, че останах в подножието на медалите ще бъде мотивация за следващата година.

BEIJING, CHINA - AUGUST 22: Gabriela Petrova of Bulgaria competes in the Women's Triple Jump qualification during day one of the 15th IAAF World Athletics Championships Beijing 2015 at Beijing National Stadium on August 22, 2015 in Beijing, China. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

– За първи път беше в Китай. Какви са впечатленията ти от китайската столица, от самото световно първенство?

– Имах възможността да бъда доста време в Пекин, докоснах се тяхната култура и бит. Впечатлена съм от инфраструктурата им. Имат страхотни сгради и съоръжения. Организацията на световното първенство беше перфектна. Имаше много доброволци, които бяха в помощ на атлетите.

 

– Успя ли да се сприятелиш с някои известни атлети от други страни?

– По време на едно такова първенство нямаш време да завързваш приятелства, защото всеки е максимално фокусиран върху състезанието. Но с някои от атлетите се познавам от комерсиалните турнири.

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MARCH 08: (L-R) Silver medallist Gabriela Petrova of Bulgaria, gold medallist Yekaterina Koneva of Russia and bronze medallist Hanna Knyazyeva of Israel pose on the podium during the medal ceremony for Women's Triple Jump during day three of the 2015 European Athletics Indoor Championships at O2 Arena on March 8, 2015 in Prague, Czech Republic. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

– Какви са амбициите ти за олимпийските игри в Рио?

– За успешно представяне. Треньорът ми е човекът, който ще прецени как трябва да протече подготовката. Убедена съм, че ще бъде по-най правилния начин, както е било всеки сезон.

 

– Медал от олимпийски игри – готова ли си за това?

– Знам, че съм готова да положа толкова труд, колкото се изисква от мен.

 

– А славата? Тя изкушава…

– Не мисля, че би ме променила.

Габриела Петорва / Gabriela Petova Европейско първенство Прага ден 4 - 08.03.2015 © Copyright:  Ilian Telkedjiev    / LAP.bg / imageslap@gmail.com  + 359 895 866 145

– Как посрещнаха близки и приятели успехите ти от тази година?

– Всички са много щастливи. Те са хората които се радват най-много на моите резултати. Радостта и гордостта в очите им е най-голямата ми награда!

 

– Разкажи ни за семейството си. Родителите ти били ли са спортисти?

– И двамата са се занимавали със спорт, само че не професионално. Баща ми е бил футболист с добри перспективи, но след казармата не е продължил и днес още съжалява за това. Майка ми е тренирала атлетика и дори са идвали вкъщи да й предлагат да учи в спортно училище, ала тогава не са я пуснали. Така че малко или много, спортът винаги е бил част от нашето семейство.

 

– Как се отнасят родителите ти към избора ти да бъдеш спортистка?

– Ние сме изключително сплотено семейство. Още от първия ми ден на стадиона те са плътно зад мен и ме подкрепят. Когато се преместих в Пловдив, майка ми дойде с мен, защото бях във възраст, в която присъствието на родител е изключително важно. Така с баща ми се наложи временно да се разделят – той остана да живее в Харманли и така в продължение на пет години. Те са хората,  които заслужават да видят най-доброто от мен.

 

– Родена си в Хасково, живяла си в Харманли, тренираш в Пловдив. Има ли носталгия по родния дом?

– Има, разбира се, с течение на времето се прибирам все по-рядко, но винаги, когато имам възможност, го правя с удоволствие.

AP13328-1024x683

– Защо избра леката атлетика, кой те доведе на стадиона и как се озова в групата на Атанасов?

– Бих казала, че леката атлетика сама ме избра. На стадиона ме заведе първият ми треньор Иван Еджиев, той доста време ме  убеждаваше да започна да тренирам. Впоследствие се влюбих в кралицата на спортовете и така е до ден днешен. С Атанас Атанасов се запознах на един зимен лагер в зала „Фестивална“, където той ми се представи и ми предложи да отида в Пловдив да тренирам при него. Тогава бях в седми клас и без много да се замислям, като се прибрах в Харманли, казах на родителите си, че искам да тренирам в Пловдив. Нещо ми подсказваше, че това ще бъде правилният треньор за мен. Така и се оказа.

 

Ако атлетиката не те „беше избрала“, както казваш, какво друго би правила с удоволствие?  

– Честно казано не съм се замисляла, но може би нещо пак свързано със спорта.

 

– През миналата зима имаше трудности с подготовката. Тренираше на студ, в неотоплена зала. Това попречи ли ти или те мотивира?

– И двете. Но определено пречи повече. При температури, близки до нулата, няма как да се проведе нормален тренировъчен процес и опасността от травми е много голяма.

 

Сега навлизаш в големия спорт. Какви са твоите амбиции, какво искаш да постигнеш?

 -Да покоря най-високите върхове и да имам дълъг спортен живот.

292

– Не е ли малко трудно и … различно? Днес повечето млади хора на твоята възраст предпочитат купоните, забавленията, заведенията. А професионалният спорт изисква режим, всеотдайност…

– За хора, които не се занимават със спорт, със сигурност е различно, дори бих казала скучно моето ежедневие. Но това е моят избор и аз съм щастлива с него.

 

– Има ли лекоатлет, на когото се възхищаваш, на когото искаш да подражаваш?

– На много атлети се възхищавам, но мисля, че всеки трябва да бъде себе си и да се стреми да доказва собствената си уникалност.

 

– В спринтовите дисциплини и в дългите бягания господстват тъмнокожи атлети, но в скоковете силите изглеждат не само изравнени, но дори преимущество имат спортисти с бял цвят на кожата. И все пак – могат ли белите да скачат?

– Разбира се, че могат да скачат. Все пак световните рекорди в тройния скок и при жените, и при мъжете се държат от бели атлети.

 

– В живота какво би предпочела – да постигнеш нещо със скок или да спринтираш към него?

-За да направиш скок трябва да се засилиш.

 

– Знам, че си много трудолюбива, съвестна и амбициозна, не обичаш да губиш. Какво друго трябва да притежава един спортист?

-Търпение. Не напразно са казали, че „хубавите неща стават бавно”.

 

– Спокоен човек ли си? Умееш ли да се владееш?

– Мисля, че с времето се научих да бъда спокойна. Опитвам се да не влагам емоция в неща, които не зависят от мен и няма да ми помогнат да подобря себе си.

Габриела Петорва / Gabriela Petova Лека Атлетика - Мтел атлетика за младежи - 22.04.2015 © Copyright: Ilian Telkedjiev / LAP.bg / imageslap@gmail.com + 359 895 866 145

– Как се справяш с емоциите по време на състезание?

– По време на състезание всички емоции си остават вътре в мен. Такъв тип състезател съм, че не обичам да ги изразявам. Всичко си е в моята глава.

 

– Много атлети преди старт слушат музика, за да се откъснат от обстановката. Ти правиш ли го? Каква музика обичаш да слушаш?

– Слушам музика до началото на същинската ми загрявка. Слушам това, което ми се слуша в момента.

– Спазваш ли режим? Как се храниш?

– Нямам стриктно определен режим, старая се да се храня правилно.

 

– Как запълваш свободното си време?

– С неща, които ме разтоварват и зареждат с положителни емоции.

 

– Какви други интереси имаш, освен спорта?

– Обичам да чета книги. Търся такива, които носят някакво послание, карат те да се замислиш.

 

– Най-голямата ти мечта?

– Когато я постигна, ще я кажа.

00564468

– Какво би направила, за да я постигнеш?

– И невъзможното.

 

Ако Габриела Петрова можеше да погледне себе си отстрани, какво би видяла? Можеш ли да се опишеш с няколко думи.

– Усмихнато момиче.

 

– Нещата които цениш и които не харесваш в хората…

– Ценя искреността в хората, ненавиждам лицемерието и несправедливостта.

 

– Твоята любима мисъл е…

– Напред и нагоре!

 

Интервю на Боян Ив. БОЙЧЕВ

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg, Getty Images, sportal.bg

Share Button