Нов световен рекорд на „Бирената миля” (видео)

В епична битка световният рекордьор в „Бирената миля” Люис Кент победи защитаващия световната си титла Кори Галагър и записа най-доброто време в историята на тази странна дисциплина – 4:47!

Мястото на събитието – Остин (Тексас), където се проведе световното първенство по „Бирена миля”. Още през май 2014 ви запознахме с тази набираща слава екстремност и правилата, но отново ще припомним:  За да имаш успех в подобно начинание се изискват специални бегови умения, но и склонност към правене на глупости и липса на какъвто и да е разсъдък. По никакъв начин не искаме да ви стимулираме да пробвате това в къщи или навън, а само да ви покажем докъде може да стигне някой в отчаянието си да привлече внимание, макар и с някоя идиотия.

Правилата за признаване на постиженията са много детайлни и любопитни. Правят се четири обиколки на стадион (по 400 м), но преди това има 9-метрова зона (за да се получат 1609 метра, което е точно една миля), в която „лудата глава” трябва да изпие една бира. Това се повтаря и за следващите обиколки, т.е. бира – обиколка, бира-обиколка, бира-обиколка, бира-обиколка и финал. Бирата трябва да бъде изпита преди да започне следващата обиколка, като има изискване да е в кутия или бутилка, но най-малко 355 мл и с поне 5% алкохол.

Връщаме се обаче на дуела в Остин, който не беше на стадион. „Това е лудост. Все още не съм осъзнал какво постигнах. Излизайки на финалната права знаех, че Кори ще атакува, но съм доволен, че успях да издържа”, сподели след финала 22-годишният канадски студент Люис Кент, който свали 4 секунди от стария си световен рекорд, но вече има и световна титла. Галагър, който също е от „Страната на Кленовите листа”, слезе под старото върхово постижение с 4:49.

Видео, резултати и подробности от състезанието може да намерите тук.

Share Button