Любопитни факти за маратона във Фукуока

69-ото издание на маратона във Фукуока привлича вниманието с дуела между настоящия световен рекордьор Денис Кимето и бившия Патрик Макау, но около това състезание има още много интересни моменти.

Това е третият най-стар маратон в Япония. За първи път е организиран през 1947-а и обикаля различни места в страната, но Фукуока става постоянно място за провеждане от 1959-а. Има обаче едно изключение – през 1963-а е в Токио като предолимпийски маратон.

От 1954-а са канени чужденци за участие, а от 1966-а е преименуван на „Международен открит шампионат по маратон във Фукуока”. Репутацията на надпреварата е толкова голяма, че в атлетическите среди се слави като неофициално световно първенство в дисциплината….до първия шампионат на планетата в Хелзинки през 1983-а.

„Целта на организаторите беше да поканят победителите от всички най-големи маратони през годината и да ги противопоставят във Фукуока”, разказва статистикът Кен Накамура.

Сред победителите от предишните издания личат имената на 4-ма олимпийски шампиони (Франк Шортър – 4-кратен победител, Джосиа Тугуане, Гезахегне Абера, Сами Уанджиру), 3-ма световни шампиони и куп рекордьори (Хайле Гебреселаси, Белайнех Динсамо, Дерек Клейтън и др).

През 1981-а Роберто де Кастела (Авл) поставя световен рекорд 2:08:18 с изключително темпо в последните 12 км. „Бих препоръчал този маратон на всеки професионален бегач. Много добре е организиран и подкрепян, има добри пейсмейкъри, а бягането може да бъде бързо или тактическо”, споделя Патрик Макау, който спечели преди година с 2:08:22. Рекордът на трасето е 2:05:18 на Цегайе Кебеде (Ет).

Интересна особеност на този изцяло мъжки маратон е това, че за да участваш в него трябва да имаш постижение под 2:27 за група А или под 2:40 за група Б. Така всяка година на старт са около хиляда елитни бегачи. Традиционно  надпреварата се провежда в първата неделя на декември. По това време на година във Фукуока температурата е около 10 градуса (през 2014-а валя сняг) и това налага началния час да е по обяд местно време.  

Share Button