Берхану Легесе – 59:20 в Делхи!

С финален спринт 21-годишният етиопец Берхану Легесе успя да спечели полумаратона в индийската столица Делхи. Кенийката Синтия Лимо, също с атака в последните метри, грабна победата при жените.

По традиция състезанието в Делхи е изключително силно и оспорвано. Така тази неделя, 29 ноември, 10 бегачи преодоляха 10-ия километър по-бързо от 27:56мин. А само половин километър преди финала петима атлети, предвождани от световния рекордьор на полумаратон и четирикратен световен шампион Зерсенай Тадесе, бягаха рамо до рамо с надежда за победа. Но с феноменален спринт в последните 100м младата надежда на Етиопия Берхану Лагесе успя да спечели. Резултатът на Лагесе 59:20мин е трето постижение в света за годината. Любопитното е, че младият етиопец направи дебюта си в тази дистанция на полумаратона в Берлин през март тази година, където също спечели с 59:45мин.

berhanu_legese

Мосинет Гереме, също от Етиопия, завърши втори само на секунда – 59:21мин. Зерсенай Тадесе в крайна сметка се добра до третото място с 59:24мин, което е най-силното му време от четири години насам. Така че през пролетта на световното в Кардиф може да се случат интересни неща.

Двама кенийци – Едвин Кипту и Джонатан Майо, завършиха с еднакъв резултат – 59:26мин, но стотни от секундата осигуриха четвъртото място на Кипту. 

sintia_limo

При жените също станахме свидетели на невероятна битка и изненади. Световната рекордьорка, двукратна световна шампионка и двукратна побудителка в това състезание Флоранс Киплагат явно все още не се е възстановила напълно след победата си в Чикагския маратон. Тя не можа да удържи на темпото и се отказа на 10-ия километър, преминати от водещата група за 33:40мин.

В крайна сметка класирането в тройката бе определено с умопомрачителен финален спринт. Кенийките Синтия Лимо и Хела Кипроп завършиха с еднакво време – 68:35мин, като стотни от секундата осигуриха победата на Лимо. Трета, само на секунда след тях, завърши Гладис Чейсар – 68:36мин.

Общо около 13 000 души участваха в полумаратона в Делхи.

Share Button