Аштън Ийтън и Гензебе Дибаба са атлет и атлетка на годината на ИААФ

Майсторът на многобойте от САЩ Аштън Ийтън и етиопската бегачка на средни и дълги разстояния Гензебе Дибаба бяха обявени като атлет и атлетка на света за 2015 г. от ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) на 26 ноември.

Двамата спечелиха световните титли на първенството в Пекин през август, като Ийтън защити титлата си на десетобой и подобри собствения си световен рекорд с краен резултат 9045 т. Американецът записа невероятните за десетой 45.00 секунди на 400 м – постижение невиждано в историята на тази дисциплина. Това бе единствения десетобой на Ийтън през годината.

През зимата Гензебе Дибаба превзе световния рекорд на 5000 м в зала с 14:18.86. Африканката коригира и един от най-силните световни рекорди през лятото. Първо Гензебе подобри африканския рекорд на 1500 м с 3:54.11 – най-бързото бягане в света от 12 години. На турнира в Монако етиопката избяга дистанцията за 3:50.07, с което прибави към колекциията си и рекорда на света, който стоеше в ранглистите от 1993 г. По-късно в Пекин Дибаба взе и световната титла в тази дисциплина.

Ийтън беше предпочетен от ИААФ пред трикратния (100 м, 200 м и 4х100 м) световен шампион на спринт от Пекин – Юсейн Болт (Ямайка) и световния първенец на троен скок Крисчън Тейлър (САЩ). Дибаба изпревари в мнението на експертите световната шампионка на 200 м Дафне Схипърс (Холандия) и световната рекордьорка и шампионка на чук Анита Влодарчик (Полша).

Тази година атлет и атлетка на света бяха обявени на интернет сайта на ИААФ – www.iaaf.org , след като спортната организация бе въвлечена в корупционен и допинг скандал. Поради тази причина традиционната гала вечер на атлетиката, където се събира цялото атлетическото семейство и се награждават най-заслужилите атлете, бе отменена.

Share Button