Атлетката на света за 2015 г. – Гензеба Дибаба

Етиопката Гензебе Дибаба бе избрана за атлетка на 2015 г. Ето какво каза Дибаба пред www.iaaf.org:

„За мен е чест да получа тази награда от ИААФ. Чувствам се отлично като атлетка на света. Миналата година бях финалистка в анкетата на ИААФ и за малко не взех наградата, но днес съм много горда, че съм избрана от атлетическото семейство. Имах изключителен сезон, в който се състезавах по целия свят – от Монако, където поставих световния си рекорд на 1500 м до Пекин, където спечелих първата си световна титла на открито.

Искам да поздравя другите две финалистки в класацията Дафне Схипърс и Анита Влодарчик, които бяха изключителни през цялата година, но може би тяхното време ще дойде през 2016 г.

Благодаря на всички които ме подкрепяха и гласуваха за мен. Моето семейство, сестрите ми, треньорите ми, родителите ми, мениджърите ми и всички хора от Етиопия.

През 2016 година ще се фокусирам към световното първенство в зала в Портланд и ще се опитам да подобря световния рекорд на 1 миля в зала на 17 февруари в Стокхолм.

Сега е трудно време за нашия спорт и комисията на атлетите към ИААФ изцяло подкрепя новия президент Себастиан Коу, който има много предизвикателства пред себе си.“

Share Button