Виктор Угаров – победителят, който бе декласиран

Руснакът Виктор Угаров спечели първото издание на маратона в японския град Канадзава, а часове след това бе декласиран заради решението на ИААФ.

Угаров спечели маратона с 2:17:19ч. По рано тази година руснакът, който живее в Иркутск, завърши на шесто място на маратона в Казан с почти същия резултат – 2:17:39ч. Радостта му сега обаче бе кратка. Часове по-късно той бе дисквалифициран във връзка със санкциите, наложени от ИААФ на руската атлетическа федерация и бе принуден да върне премията.

Организаторите на състезанието се оправдаха, че са допуснали руснака, защото той не е член на ВФЛА (Руската федерация по лека атлетика).

От руската федерация обявиха, че лекоатлетът ще бъде наказан, най-вероятно с лишаване от състезателни права за две години.

ugarov_1

Крайно интересно. Угаров никога не е обвиняван в употреба на допинг, но не само е лишен от победата си, а дори ще бъде и наказан. Решението на ИААФ за санкции срещу Русия излезе в петък вечерта. Най-вероятно атлетът вече е бил в Япония или е пътувал за там. Сигурно просто е трябвало да си събере багажа. Коментарът е излишен.

При жените победи японката Маи Фуджино с 2:53:22ч.

Състезанието се проведе тази неделя, като повече от 11 800 души се пуснаха в дебютното състезание.

Share Button